Spis treści:
- Ryby morskie - dlaczego warto je jeść?
- Jaka surówka pasuje do ryby?
- 10 przepisów na najlepsze surówki do ryb i nie tylko
Przygotowaliśmy dla ciebie 10 przepisów na surówki, które stanowią doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju dań rybnych. Gotowi na kulinarne inspiracje? Zamień swoje dania z rybą w roli głównej w przysmaki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Sprawdź także: Najlepsza sałatka z tuńczykiem. Zrobisz ją w mniej niż 15 minut
Ryby morskie - dlaczego warto je jeść?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ryby powinny być częściej obecne w naszej diecie niż mięso, ponieważ mają one większą wartość odżywczą niż wołowina, wieprzowina czy drób. Z jakiego powodu należy wprowadzić do swojej diety ryby morskie? Dlaczego warto je jeść często? Dostarczają bowiem takich składników jak:
- wysokowartościowe białko, które nasz organizm łatwo przyswaja i trawi,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie korzystne omega-3,
- ważne witaminy, w tym A, D, E i z grupy B,
- istotne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź i mangan.
Ryby zyskują szczególną renomę, głównie dzięki zawartości kwasów omega-3, które niosą ze sobą liczne zalety zdrowotne, w tym:
- regulację poziomu cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca i układowi krążenia,
- obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie skłonności do krzepnięcia krwi,
- działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
- redukcję ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów,
- wspieranie funkcjonowania układu nerwowego,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- przyspieszenie procesu przemiany materii oraz zmniejszenie apetytu, co wspomaga odchudzanie,
- korzystny wpływ na pamięć i koncentrację,
- neutralizację działania wolnych rodników, co spowalnia proces starzenia się skóry i włosów oraz poprawia ich kondycję,
- zwiększenie produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.
Jaka surówka pasuje do ryby?
Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak podając ją, nie można zapominać o dodatkach. Jaka surówka pasuje do ryby? Przygotowana na patelni w chrupiącej panierce lub delikatnym cieście naleśnikowym osiąga swoją pełnię smaku w towarzystwie surówek o wyrazistym, kwaśnym charakterze.
Idealnymi towarzyszami ryb są kiszona kapusta i ogórek, które stanowią doskonałą bazę. Nie można również przegapić wyjątkowo aromatycznej surówki z czerwonej kapusty, która doskonale harmonizuje z rybami morskimi. A por? To również popularny składnik wielu surówek do dań rybnych. Nic dziwnego - wnosi swoisty smak o wyrazistym i pikantnym charakterze.
W naszym zestawieniu znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na surówki, które wspaniale komponują się z rybami. Wybieraj według własnych upodobań smakowych i podawaj tego typu dodatki do ryb tak często, jak tylko chcesz.
10 przepisów na najlepsze surówki do ryb i nie tylko
W przygotowywaniu tego typu dodatku do ryb ogranicza cię tylko wyobraźnia. Mimo to warto poznać sprawdzone 10 przepisów na najlepsze surówki, aby mieć dobrą bazę i moc inspiracji.
1) Surówka z kiszonej kapusty - przepis idealny
Składniki
- szklanka kiszonej kapusty,
- cebula posiekana w piórka,
- marchewka starta,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Odsącz kiszoną kapustę i drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj kapustę, cebulę i marchewkę.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, łącząc olej, ocet, cukier, sól i pieprz.
- Polej warzywa sosem, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw surówkę na 30 minut, by smaki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Surówka z kiszonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2) Prosta surówka z kiszonego ogórka
Składniki
- 2 kiszone ogórki,
- cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pokrój kiszone ogórki i cebulę w kostkę. Umieść je w misce.
- W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz.
- Wlej sos do ogórków i cebuli, dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą pokryte sosem.
Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka
Zobacz przepisSurówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Prosta surówka z czerwonej kapusty
Składniki
- 1/2 czerwonej kapusty,
- marchewka starta,
- cebula posiekana,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Pokrój kapustę na cienkie paski.
- Dodaj startą marchewkę i posiekaną cebulę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos, łącząc majonez, jogurt, ocet, cukier, sól i pieprz.
- Przed podaniem wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe!
3. Surówka z czerwonej kapusty
Zobacz przepisSurówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4) Prosta surówka z pora
Składniki
- 2 pora (tylko białe i jasnozielone części),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- łyżka musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Por dokładnie umyj i pokrój na cienkie kółka. Umieść w misce.
- Osobno wymieszaj składniki na sos.
- Dokładnie połącz składniki.
- Surówkę podawaj od razu.
5) Surówka z kiszonej kapusty z nutą azjatycką
Składniki
- 2 szklanki kiszonej kapusty,
- starta marchewka,
- cebula (posiekana),
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku (przeciśnięty),
- łyżka sezamu,
- opcjonalnie: kolendra do dekoracji.
Wykonanie:
- W misce połącz kapustę, marchewkę i cebulę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos.
- Polej warzywa sosem i energicznie wymieszaj.
- Przed podaniem posyp surówkę sezamem i, jeśli lubisz, kolendrą.
Surówka w stylu azjatyckim z kapusty
Zobacz przepisSurówka w stylu azjatyckim z kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6) Surówka z kalafiora i papryki
Składniki
- mały kalafior,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).
Wykonanie:
- Pokrój drobno (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach) kalafior, czerwoną i żółtą paprykę oraz cebulę.
- Dodaj resztę składników i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Posyp natką i zajadaj.
Prosta surówka z kalafiora
Zobacz przepisProsta surówka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7) Surówka z białej kapusty i jabłka
Składniki
- 1/2 białej kapusty,
- jabłko,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Posiekaj kapustę i jabłko.
- Wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz w misce.
- Dodaj kapustę i jabłko i całość dokładnie wymieszaj.
- Schłodź przed podaniem.
Surówka z białej kapusty
Zobacz przepisSurówka z białej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8) Surówka z ogórka i rzodkiewki
Składniki
- 2 ogórki,
- pęczek rzodkiewek,
- 1/2 cebuli (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w cienkie plastry.
- Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.
- Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją w drobną kostkę.
- Wymieszaj ogórki, rzodkiewki (oraz cebulę, jeśli używasz) w misce.
- Opcjonalnie dodaj jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dokładnie wymieszaj.
Surówka z ogórka i rzodkiewki
Zobacz przepisSurówka z ogórka i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9) Surówka z pomarańczy i cebuli czerwonej
Składniki
- 2 pomarańcze,
- cebula czerwona,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana świeża mięta (opcjonalnie, do dekoracji).
Wykonanie:
- Pokrój pomarańcze na plasterki lub kawałki.
- Pokrój cebulę czerwoną w cienkie półplasterki.
- Wymieszaj pomarańcze i cebulę.
- Skrop surówkę sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Delikatnie wymieszaj.
Sałatka z cebuli i pomarańczy
Zobacz przepisSałatka z cebuli i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10) Surówka brokułowa
Składniki
- średni brokuł,
- marchewka,
- czerwona papryka,
- 1/4 cebuli czerwonej,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Pokrój brokuła, marchewkę i czerwoną paprykę na drobne kawałki.
- Dokładnie wymieszaj.
- Skrop surówkę sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem według własnego smaku. Wymieszaj i gotowe.
Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną
Zobacz przepisSurówka brokułowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »