Dania jednogarnkowe

Dobrze dobrana surówka może uzupełnić smak potrawy rybnej, nadając jej wyjątkowy charakter. W naszym artykule przyjrzymy się różnym surówkom, które idealnie pasują do ryb, dostarczając nie tylko smaku, ale także cennych składników odżywczych.

Jaka surówka pasuje do ryby? 10 najlepszych przepisów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowaliśmy dla ciebie 10 przepisów na surówki, które stanowią doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju dań rybnych. Gotowi na kulinarne inspiracje? Zamień swoje dania z rybą w roli głównej w przysmaki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Sprawdź także: Najlepsza sałatka z tuńczykiem. Zrobisz ją w mniej niż 15 minut

Ryby morskie - dlaczego warto je jeść?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ryby powinny być częściej obecne w naszej diecie niż mięso, ponieważ mają one większą wartość odżywczą niż wołowina, wieprzowina czy drób. Z jakiego powodu należy wprowadzić do swojej diety ryby morskie? Dlaczego warto je jeść często? Dostarczają bowiem takich składników jak:

  • wysokowartościowe białko, które nasz organizm łatwo przyswaja i trawi, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie korzystne omega-3, 
  • ważne witaminy, w tym A, D, E i z grupy B, 
  • istotne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź i mangan. 

Ryby zyskują szczególną renomę, głównie dzięki zawartości kwasów omega-3, które niosą ze sobą liczne zalety zdrowotne, w tym: 

  • regulację poziomu cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca i układowi krążenia, 
  • obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie skłonności do krzepnięcia krwi, 
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, 
  • redukcję ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, 
  • wspieranie funkcjonowania układu nerwowego, 
  • wzmocnienie układu odpornościowego, 
  • przyspieszenie procesu przemiany materii oraz zmniejszenie apetytu, co wspomaga odchudzanie, 
  • korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, 
  • neutralizację działania wolnych rodników, co spowalnia proces starzenia się skóry i włosów oraz poprawia ich kondycję, 
  • zwiększenie produkcji serotoniny, hormonu szczęścia. 

Jaka surówka pasuje do ryby? 

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak podając ją, nie można zapominać o dodatkach. Jaka surówka pasuje do ryby? Przygotowana na patelni w chrupiącej panierce lub delikatnym cieście naleśnikowym osiąga swoją pełnię smaku w towarzystwie surówek o wyrazistym, kwaśnym charakterze.

Idealnymi towarzyszami ryb są kiszona kapusta i ogórek, które stanowią doskonałą bazę. Nie można również przegapić wyjątkowo aromatycznej surówki z czerwonej kapusty, która doskonale harmonizuje z rybami morskimi. A por? To również popularny składnik wielu surówek do dań rybnych. Nic dziwnego - wnosi swoisty smak o wyrazistym i pikantnym charakterze.  

W naszym zestawieniu znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na surówki, które wspaniale komponują się z rybami. Wybieraj według własnych upodobań smakowych i podawaj tego typu dodatki do ryb tak często, jak tylko chcesz.  

10 przepisów na najlepsze surówki do ryb i nie tylko 

W przygotowywaniu tego typu dodatku do ryb ogranicza cię tylko wyobraźnia. Mimo to warto poznać sprawdzone 10 przepisów na najlepsze surówki, aby mieć dobrą bazę i moc inspiracji.   

1) Surówka z kiszonej kapusty - przepis idealny 

Składniki

  • szklanka kiszonej kapusty, 
  • cebula posiekana w piórka, 
  • marchewka starta, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Odsącz kiszoną kapustę i drobno posiekaj. 
  2. W misce wymieszaj kapustę, cebulę i marchewkę.
  3. W osobnej miseczce przygotuj sos, łącząc olej, ocet, cukier, sól i pieprz. 
  4. Polej warzywa sosem, dokładnie wymieszaj. 
  5. Odstaw surówkę na 30 minut, by smaki się przegryzły. 
  6. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie). 

Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 2) Prosta surówka z kiszonego ogórka 

Składniki

  • 2 kiszone ogórki, 
  • cebula, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Przygotowanie: 

  1. Pokrój kiszone ogórki i cebulę w kostkę. Umieść je w misce. 
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz. 
  3. Wlej sos do ogórków i cebuli, dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą pokryte sosem. 

Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka

 Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka Zobacz przepis

Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 3) Prosta surówka z czerwonej kapusty 

Składniki

  • 1/2 czerwonej kapusty, 
  • marchewka starta, 
  • cebula posiekana, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój kapustę na cienkie paski. 
  2. Dodaj startą marchewkę i posiekaną cebulę. 
  3. W osobnym naczyniu przygotuj sos, łącząc majonez, jogurt, ocet, cukier, sól i pieprz. 
  4. Przed podaniem wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe!

3. Surówka z czerwonej kapusty

 Surówka z czerwonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4) Prosta surówka z pora 

Składniki

  • 2 pora (tylko białe i jasnozielone części), 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżka majonezu,
  • łyżka musztardy, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Por dokładnie umyj i pokrój na cienkie kółka. Umieść w misce. 
  2. Osobno wymieszaj składniki na sos.  
  3. Dokładnie połącz składniki. 
  4. Surówkę podawaj od razu.

Surówka z pora

 Surówka z pora Zobacz przepis

Surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 5) Surówka z kiszonej kapusty z nutą azjatycką

Składniki

  • 2 szklanki kiszonej kapusty, 
  • starta marchewka, 
  • cebula (posiekana), 
  • 2 łyżki oleju sezamowego, 
  • 2 łyżki octu ryżowego, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • łyżeczka miodu, 
  • ząbek czosnku (przeciśnięty), 
  • łyżka sezamu, 
  • opcjonalnie: kolendra do dekoracji. 

 

Wykonanie: 

  1.  W misce połącz kapustę, marchewkę i cebulę. 
  2. W osobnym naczyniu przygotuj sos. 
  3. Polej warzywa sosem i energicznie wymieszaj. 
  4. Przed podaniem posyp surówkę sezamem i, jeśli lubisz, kolendrą. 

Surówka w stylu azjatyckim z kapusty

 Surówka w stylu azjatyckim z kapusty Zobacz przepis

Surówka w stylu azjatyckim z kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 6) Surówka z kalafiora i papryki 

Składniki

  • mały kalafior, 
  • czerwona papryka, 
  • żółta papryka, 
  • cebula, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • posiekana świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji). 

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój drobno (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach) kalafior, czerwoną i żółtą paprykę oraz cebulę. 
  2. Dodaj resztę składników i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 
  3. Posyp natką i zajadaj.  

Prosta surówka z kalafiora

 Prosta surówka z kalafiora Zobacz przepis

Prosta surówka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 7) Surówka z białej kapusty i jabłka 

Składniki

  • 1/2 białej kapusty, 
  • jabłko, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie: 

  1. Posiekaj kapustę i jabłko. 
  2. Wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz w misce. 
  3. Dodaj kapustę i jabłko i całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Schłodź przed podaniem. 

Surówka z białej kapusty

 Surówka z białej kapusty Zobacz przepis

Surówka z białej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 8) Surówka z ogórka i rzodkiewki 

Składniki

  • 2 ogórki, 
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 1/2 cebuli (opcjonalnie), 
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (opcjonalnie).

 

Wykonanie: 

  1. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w cienkie plastry. 
  2. Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki. 
  3. Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją w drobną kostkę. 
  4. Wymieszaj ogórki, rzodkiewki (oraz cebulę, jeśli używasz) w misce. 
  5. Opcjonalnie dodaj jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę.  
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  7. Dokładnie wymieszaj. 

Surówka z ogórka i rzodkiewki

 Surówka z ogórka i rzodkiewki Zobacz przepis

Surówka z ogórka i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 9) Surówka z pomarańczy i cebuli czerwonej

Składniki

  • 2 pomarańcze, 
  • cebula czerwona, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • posiekana świeża mięta (opcjonalnie, do dekoracji).

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój pomarańcze na plasterki lub kawałki. 
  2. Pokrój cebulę czerwoną w cienkie półplasterki. 
  3. Wymieszaj pomarańcze i cebulę. 
  4. Skrop surówkę sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. 
  5. Delikatnie wymieszaj. 

Sałatka z cebuli i pomarańczy

 Sałatka z cebuli i pomarańczy Zobacz przepis

Sałatka z cebuli i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 10) Surówka brokułowa 

Składniki

  • średni brokuł, 
  • marchewka, 
  • czerwona papryka, 
  • 1/4 cebuli czerwonej, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie), 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój brokuła, marchewkę i czerwoną paprykę na drobne kawałki. 
  2. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Skrop surówkę sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem według własnego smaku. Wymieszaj i gotowe. 

 

Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną

 Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną Zobacz przepis

Surówka brokułowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1592

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 332

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8