Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity dodatek do dań mięsnych. W tej surówce kapusty nie gotuje się, nie przelewa się wrzątkiem, a mimo to kapusta jest miękka i bardzo smakowita. Do surówki dodaje się też inne warzywa, dzięki czemu surówka nabiera ciekawego smaku. Jak na mój gust - idealna.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6367
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6367
Składniki
Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować
Marchewkę i jabłko obrać. Zetrzeć na tarełku o dużych oczkach
Białą część pora pokroić w półplasterki
Wszystkie warzywa wymieszać, delikatnie posolić i ugniatać ręką, aż warzywa stracą nieco jędrność ( najlepiej robić to w rękawiczkach jednorazowych, bo kapusta zabarwia dłonie i paznokcie - choć później dość łatwo to schodzi )
Do warzyw dolać sok z cytryny ( wg upodobań 1 lub 2 łyżki ) oraz doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeszcze raz chwilę pougniatać warzywa
Na koniec dolać oliwę i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut
Surówka idealna do dań mięsnych np.: gulaszy, mięs z sosami itd