Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto łatwe do zrobienia. Dzięki czarnej porzeczce ciasto ma wyjątkowy smak. I ten domowy budyń jest najlepszy.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 697
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1503
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1143
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 697
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1503
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1143
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 41
Składniki
Budyń: Jajka utrzeć na kogla- mogla z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleko wlać kogla-mogla. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń przestudzić. Ciasto: Masło spienić tzn. dobrze utrzeć. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajka i ucierać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i mleko w którym wcześniej była rozpuszczona soda. Dodać dżem z czarnej porzeczki.Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wyrównać. Ciepły, ale nie gorący budyń wyłożyć na środek ciasta. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Ciasto wystudzić. Czekoladę deserową połamać i włożyć do torebki foliowej, i dodać mleko. Torebkę zanurzyć w ciepłej wodzie. Czekoladę i mleko pomasować palcami aż się połączą. Ściąć rożek torebki i udekorować ciasto. Tak samo postąpić z czekoladą białą i mleczną. Smacznego.