Ewa_Gotuje

Napar z jego liści jest najlepszy na ból brzucha. Ma tylko dwa składniki!

Nie każdy wie o tym, że rośliny, które rosną w naszych ogrodach, mogą mieć prozdrowotne właściwości. Kiedy dopadną cię dolegliwości związane z układem pokarmowym lub borykasz się z uporczywym bólem brzucha, możesz sięgnąć po naturalny specyfik, który w mig rozprawi się tym problemem. Sprawdź, jak przygotować domowy napar z liści orzecha włoskiego na ból brzucha.

Napar z liści orzecha włoskiego - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Orzechy włoskie są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, często wykorzystuje się je w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że dobroczynne właściwości mają także liście tej rośliny. Możesz przygotować z nich leczniczy środek na wiele dolegliwości. Poznaj przepis na napar z liści orzecha włoskiego. Sprawdź, na co pomaga oraz jak pić napar z liści orzecha włoskiego.

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Właściwości liści orzecha włoskiego

Szeroko znane są właściwości orzechów włoskich, są źródłem witamin z grupy B, zdrowych kwasów tłuszczów, doskonale wpływają na układ nerwowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, mają również działanie przeciwzapalne. Okazuje się, że prozdrowotne właściwości mają nie tylko nasiona, ale i liście orzecha włoskiego.

Co zawierają liście orzecha włoskiego? Znajdziesz w nich witaminę C, olejki eteryczne oraz zdrowe kwasy waniliowy i kawowy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Liście orzechów włoskich to także źródło garbników, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie. Co więcej, liście te wykazują właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, detoksykujące, a także moczopędne.

Napar z liści orzecha włoskiego działa korzystnie na układ pokarmowy, pomaga między innymi łagodzić objawy zapalenia żołądka, zmniejszając stany zapalne. Wspiera również procesy trawienne – będzie pomocny, kiedy dopadnie cię biegunka lub problemy z zaparciami. Dodatkowo pomoże pozbyć się pasożytów, które zagnieździły się w przewodzie pokarmowym.

Liście orzecha włoskiego w formie naparu warto stosować również, aby wesprzeć pracę wątroby oraz nerek. Pomoże on oczyścić organizm z toksyn. Co więcej, pomaga on obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Napar z liści orzecha włoskiego może być stosowany również przez cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Orzechowe liście można stosować również zewnętrznie na skórę. Mają działanie ściągające, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne, dlatego sprawdzą się w przypadku wystąpienia: łupieżu, grzybicy, dolegliwości skórnych, może pomóc również na gojące się rany.

Jak przygotować susz z liści orzecha włoskiego?

Do suszenia należy przygotować zdrowe liście bez nalotu, śladów przegnicia, czy szkodników. Przed suszeniem można je pociąć na mniejsze kawałki, należy suszyć je w specjalnej suszarce lub piekarniku w 40. stopniach. Następnie należy umieścić je w suchym i chłodnym miejscu, z dobrą wentylacją, a potem przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.

Napar z liści orzecha włoskiego – przepis

Napar można przygotować zarówno z suszonych, jak i świeżych liści orzecha włoskiego. Wystarczy użyć dwie łyżki posiekanych suszonych lub świeżych liści orzecha włoskiego. Umieść je w szklance lub kubku, a następnie zalej 250 ml wrzątku. Napar należy parzyć przez minimum 10 minut, następnie warto go przecedzić. Jak pić napar z liści orzecha włoskiego? Warto pić go na czczo, kurację można przeprowadzić przez kilka dni, a następnie zrobić przerwę. Napój można pić na ciepło lub na zimno.

Napar z liści orzecha włoskiego – przeciwwskazania

Picie naparu z liści orzecha włoskiego jest bardzo zdrowe, jednak nie każdy może go przyjmować. Odradza się go alergikom, dzieciom, kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Picie naparu może być także niewskazane do picia przez osoby, które są uczulone na orzechy. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, pomysł picia naparu z liści orzecha włoskiego, warto skonsultować ze swoim lekarzem.



Źródła: Smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133316

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3910

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3