Ewa_Gotuje

Poznaj właściwości i zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, ale jest też chętnie stosowany w łagodzeniu różnych dolegliwości, a także w kosmetyce. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i do czego go wykorzystać?

Fot. 123RF/Picsel

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem aminokwasów, kwasów octowych, witaminy A, C, B i E, a także wielu składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Używa się go jako pomoc w walce w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej, wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ocet jabłkowy wspomaga regulację ciśnienia krwi, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki ocet jabłkowy wybrać i gdzie go kupić?

Ocet jabłkowy powinien być produktem naturalnej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Warto zwrócić uwagę na to, by był naturalnie mętny i zrobiony z całych jabłek, a nie np. soku i dodatku konserwantów. Ocet jabłkowy można kupić w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie według jednego z przepisów zamieszczonych poniżej. Do przygotowania potrzebne będą przede wszystkim jabłka, woda, cukier. Przydadzą się również szklane butelki lub słoiki, w których będzie przygotowywany ocet (można je kupić w niskich cenach na Ceneo).

Domowy ocet jabłkowy

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

 


Reklama

 

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy można wykorzystać jako dodatek do sałatek czy dressingów, a także do marynat.
Można również przygotować:

Kompot z suszonych gruszek i octu jabłkowego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Chutney jabłkowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

0
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3