Schab na grilla - co można zrobić ze schabu na grilla?

Uwielbiasz kotlety schabowe, ale czy zdajesz sobie sprawę, że schab z grilla smakuje równie wybornie co niedzielny klasyk? Sprawdź, jak go przygotować i przede wszystkim, co zrobić, żeby schab na grillu nie był suchy. Podpowiadamy kulinarne rady i smakowite przepisy.

Co zrobić, żeby schab na grillu nie był suchy? Jest na to prosty sposób | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Klasyczny niedzielny obiad składa się oczywiście z rosołu i najczęściej ze schabowego. Ten uwielbiany przez wszystkich kotlet, jak się okazuje, nie jest niezastąpiony. Warto sięgnąć po jego grillowaną wersję. To proste danie w ciekawej odsłonie. Możesz przygotować je na klasycznym grillu, ale sprawdzi się też piekarnik czy patelnia do grillowania. Nie zapomnij o wyborze dobrej jakości mięsa i oczywiście odpowiednich składników do marynaty. 

Sprawdź także: Szybko pozbędziesz się wzdęć i nudności. Jak przygotować wodę z imbirem?

Schab - właściwości 

To klasyczne mięso, po które sięgamy bardzo często, nie tylko w niedzielę. Właściwości schabu mogą pozytywnie zaskoczyć, tym bardziej że nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest naprawdę korzystny dla zdrowia. To chude mięso, które warto spożywać także na diecie redukcyjnej. Schab (oczywiście odpowiednio przygotowany) możesz spożywać nawet przy podwyższonym cholesterolu we krwi.

To dość niskokaloryczne mięso - w 100 g surowego schabu znajduje się zaledwie 128 kalorii. Warto również wspomnieć, że w wieprzowinie znajdziemy 24 g białka i 4 g tłuszczu. Oczywiście kotlet schabowy to już bardzo kaloryczna potrawa ze względu na specyficzną obróbkę termiczną (smażenie w dużej ilości smalcu i panierka). Zwróć uwagę na dość mało znany schab wędzony. Ten ma zaledwie 136 kalorii.  

Wieprzowina zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka. Nie kryje w sobie też dużych ilości tłuszczu i cholesterolu (od 40 do 85 mg na 100 g schabu). Mięso to dostarcza naszym organizmom mnóstwo wartościowych aminokwasów oraz tłuszczy omega-3 oraz omega-6. Nie zapominajmy także o dużej ilości minerałów, takich jak potas i sód. Nie brakuje tu także selenu, fosforu, cynku, magnezu, miedzi, czy żelaza oraz sporej dawki witamin, głównie z grupy B oraz witaminy E i A.  

Szczególnie warto zwrócić uwagę na duże ilości żelaza. W porcji 100 g schabu znajduje się go aż dwa mg. Przez to, że schab mieści w sobie duże ilości witamin z grupy B, to świetnie się wchłania, pozytywnie wpływa na krew i zwiększa produkcję czerwonych krwinek.  

Jak wybrać dobry schab? 

Niestety w dzisiejszych czasach bardzo łatwo kupić niskiej jakości schab. Szczególnie w supermarketach stan mięsa pozostawia wiele do życzenia (choć jego cena zazwyczaj jest atrakcyjna). Warto zatem udawać się na tego typu zakupy do sklepów, gdzie mięso dostarczane jest od sprawdzonych dostawców. Oczywiście kluczowa jest data ważności - zwróć uwagę, aby nie kupić przeterminowanego mięsa.

Krótka data ważności też się nie sprawdzi, jeżeli nie chcesz od razu przygotować mięsa, albo chcesz je np. zamrozić. Zwróć uwagę na to, aby wieprzowina była soczysta i zawierała umiarkowaną warstwę tłuszczu. Ta bowiem odpowiada nie tylko za smak mięsa, ale też cenne wartości odżywcze. 

Nie kupuj bladego schabu. Najlepszy jego rodzaj to ten intensywnie różowy. Zwróć uwagę także na zapach. Ten powinien być dość delikatny, ale świeży. Jeżeli będzie zbyt intensywny albo wręcz odtrącający, to wiesz, że nie jest to najlepszej jakości mięso. Oczywiście nie wybieraj też schabu z wysuszoną powierzchnią czy zielonkawym albo brunatnym zabarwieniem.  

Marynata do schabu na grilla - jak zrobić tę idealną?  

Oczywiście samo ugrillowanie schabu to nie wszystko. Kluczowa jest marynata - to podstawa dobrze przyrządzonego mięsa. Mamy dla ciebie kilka fantastycznych przepisów. 

Musztardowa marynata do schabu 

Zmieszaj ze sobą następujące składniki: dwie łyżki musztardy dijon, pół łyżki sosu sojowego, trzy ząbki czosnku (rozgniecione), pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu. Obtocz mięso i odłóż, aby nabrało smaku marynaty.

Ziołowa marynata do schabu 

Zmieszaj ze sobą następujące składniki: pół łyżeczki oregano, osiem łyżek oleju, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki czosnku suszonego. Ponownie, obłóż dokładnie mięso.

Jogurtowa marynata do schabu

Zmieszaj ze sobą następujące składniki: pięć łyżek jogurtu naturalnego, dwie łyżki musztardy, dwie łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki majeranku, trzy ząbki czosnku (rozgniecione). Zamarynuj mięso odpowiednio wcześniej, żeby zdążyło wchłonąć aromat przypraw.

Jak przygotować schab na grilla? 

Wydawać by się mogło, że to bardzo proste zadanie. I rzeczywiście tak jest, ale trzeba pamiętać o kilku bardzo prostych zasadach. Przede wszystkim pokrój mięso na plastry, najlepiej takie o grubości około dwóch centymetrów. Rozbij je tłuczkiem. Włóż mięso do miski albo innego pojemnika, które zawiera pokrywkę. Posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą z każdej ze stron. Włóż pojemnik z mięsem do lodówki. Minimalny czas marynowania mięsa to dwie godziny. Zaleca się jednak by robić to od ośmiu do dwunastu godzin, aby wieprzowina zyskała pełny smak i aromat. Maksymalny czas marynowania schabu to 24 godziny. Mięso wyciągnij z lodówki na około godzinę przed grillowaniem. Piecz na grillu po pięć-sześć minut z każdej ze stron.  

Co zrobić, żeby schab na grillu nie był suchy? 

Schab z grilla zazwyczaj doskonale się udaje. Oczywiste jest, że zależy nam na tym, aby nie był suchy. Co zrobić, aby okazał się soczysty? Ugrillowane kawałki mięsa wystarczy ułożyć na talerzu i przykryć je folią aluminiową na około dwie minuty. Nie dojdzie wówczas do całkowitego odparowania płynu.

Jak grillować schab z kością? 

Warto wejść jeszcze na wyższy poziom przyrządzania wieprzowiny. Sprawdź, jak grillować schab z kością? Co będzie ci potrzebne? Przygotuj pięć kotletów, dwie łyżeczki papryki wędzonej, dwie łyżki słodkiej papryki, dwie łyżeczki brązowego cukru, łyżeczkę czarnego pieprzu, dwie łyżki prażonej cebuli, łyżeczkę soli.  

Do przygotowania solanki użyj litr wody, trzy łyżki soli, dwa ząbki czosnku i łyżkę cukru. Wodę podgrzej, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.  

Mięso rozbij, ale nie odcinaj tłuszczu. Przełóż schab do szklanego pojemnika, zalej ostudzoną solanką i odstaw do lodówki na ok. godzinę. Cebulkę utrzyj w moździerzu i wymieszaj z przyprawami. Wyciągnij mięso, osusz je i natrzyj przyprawami. Piecz mięso na grillu przez około trzy-cztery minuty z każdej strony.  

1. Schab z grilla

 Schab z grilla Zobacz przepis

Schab z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty

 Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty Zobacz przepis

Schab z kością z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab w czosnku z grilla

 Schab w czosnku z grilla Zobacz przepis

Schab w czosnku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Schab z grilla

 Schab z grilla Zobacz przepis

Schab z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Schab z jabłkiem i cebulą z grilla

 Schab z jabłkiem i cebulą z grilla Zobacz przepis

Schab z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »

Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »

Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 25

30 min
2
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 38

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1991

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0