Ewa_Gotuje

Ser Halloumi – co to jest?

Nie da się ukryć, że ser gouda to ulubieniec Polaków! Tuż za nim ciągnie się gromadka innych pyszności jak ser camembert, ricotta, feta czy mozzarella! Ostatnimi czasy sławę zyskał też ser Halloumi. Skąd jest i dlaczego zajada się nim cały świat?

Fot. 123RF/Picsel

Halloumi, czyli...?

Halloumi to tradycyjny cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Mleko podgrzewa się do określonej temperatury 33 stopni Celsjusza, a następnie dodaje do niego tzw. podpuszczkę, czyli enzym, który tworzy skrzep. Po odcedzeniu dochodzi do kolejnego podgrzania i powstaje masa serowa. Taka masa w połączeniu z solanką to nic innego, jak ser Halloumi! Jest on półtwardy o białym kolorze i o zadziwiającej elastyczności! Przecięty Cypryjczyk zjada nawet 8 kg halloumi rocznie! Znajdziesz go w sklepach z greckimi lub innymi produktami kuchni śródziemnomorskiej. Jest też łatwo dostępny na targach żywności i często widnieje na półkach w supermarketach. Za 250 g tego przysmaku zapłacisz ok. 10-12 zł.

Czy taki ser jest kaloryczny?

Mówi się, że wszystko, co dobre jest kaloryczne. Wystarczy tylko zachować umiar! Ser Halloumi to źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, wapnia i sodu, a w porcji 100 g kryje się 321 kcal. Taki ser jest wyjątkowo sycący i jest składnikiem wielu sałatek. Halloumi dostarcza w 100 g tyle wapnia, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej. Ten składnik mineralny jest niezbędny do prawidłowej pracy całego organizmu oraz wspiera kości i zęby. W cypryjskim przysmaku znajdziesz także fosfor, który bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, potas oraz magnez. Potas warunkuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, a magnez bierze udział w metabolizmie. Poza szeregiem składników mineralnych halloumi to skarbnica witamin: A, D, E, K. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy w zależności od ich indywidualnej tolerancji. Dla osób z wysokim poziomem cholesterolu będzie stanowił alternatywę dla żółtych serów.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sposoby podania Halloumi

To idealny dodatek do kanapek, sałatek, dań głównych i przystawek. Można go zjadać na zimno i na gorąco. W swojej ojczyźnie podawany jest w wersji smażonej lub grillowanej. Pokrój ser w małe plasterki, skrop delikatnie oliwą z oliwek i grilluj na patelni z dwóch stron. To, co wyróżnia go na tle innych serów to fakt, iż nie topnieje. Po ciepłej obróbce jest wciąż zwarty i ciekawie podkreśla wygląd dań. Sporo knajp i restauracji stosuje go jako zamiennik mięsa np. w makaronach, pizzy czy w burgerach.
Włączenie porcji halloumi do diety skutkuje dostarczeniem cennych składników mineralnych i witamin, a brak błonnika pokarmowego i witaminy C można zrekompensować, podając go w towarzystwie warzyw. Inspiracje na podanie sera Halloumi znajdziesz poniżej. Masz ochotę przygotować prawdziwą grecką ucztę dla bliskich? Kolekcje w kolorze biało-niebieskim znajdziesz w sklepie Duka.

1. Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi

Czerwona kapusta zasmażana

Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi

Placki z cukini z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla

Ser halloumi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi

Szaszłyk z sera Halloumi

Wspomnienie wakacji - szaszłyk z sera Halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 94

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47105

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0