Ewa_Gotuje

Włoskie obiady, które przygotujesz w 15 minut

Włoska kuchnia jest pełna bogatych smaków i aromatycznych ziół. Od razu kojarzy się z tradycyjną pizzą na cienkim cieście, pachnącą lasagne lub ravioli wypełnionymi ricottą. Mieszkańcy słonecznej Italii lubią proste dania, które złożone są z minimalnej liczby składników. Jeśli też zależy ci na czasie, a marzysz o sycącym daniu, koniecznie skuś się na… włoski makaron!

Fot. 123RF/Picsel

Można powiedzieć, że włoska kuchnia jest bardzo ekonomiczna - łączy bogaty smak z minimalną liczbą składników. Już trzy produkty wystarczą prawdziwemu, włoskiemu kucharzowi do przygotowania pysznej sałatki, obiadu czy deseru. Właśnie dlatego, gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub ochoty na gotowanie, warto zainspirować się przepisami pochodzącymi z Italii.

Spaghetti aglio e olio

Jedno z bardziej znanych dań, zaraz za carbonarą czy bolognese. Spaghetti aglio e olio to prawdziwa pochwała wartości wyznawanej przez Włochów w kuchni - prostoty i pełni smaku. Jest to zdecydowanie jeden z najłatwiejszych makaronów do przygotowania.
Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio (oprócz makaronu) są czosnek (wł. aglio) i oliwa (wł. olio). Ze względu na małą liczbę produktów użytych do przygotowania dania, trzeba koniecznie pamiętać, że muszą być one najwyższej jakości. Do tej potrawy dodaje się jeszcze natkę pietruszki, ser (najlepiej parmezan lub pecorino romano) i sól. Niektórzy używają też masła lub włoskich ziół, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Przepis na tę prostą, włoską potrawę:

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

 

Cacio e pepe

Jeszcze prostszym do przygotowania włoskim daniem jest cacio e pepe, czyli potrawa złożona z trzech podstawowych składników: makaronu, sera (wł. cacio) i pieprzu (wł. pepe). Do sera (najczęściej parmigiano reggiano i pecorino) dodaje się chochlę ciepłej wody spod makaronu, która go rozpuszcza. Dzięki temu powstaje pyszny sos, w którym gromadzi się najlepszy smak. 
Przepis na cacio e pepe poniżej:

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Penne al tonno

Trzecim włoskim daniem, który przygotujesz jedynie z kilku składników i w ciągu 15 minut, jest makaron z tuńczykiem (wł. tonno). Możesz wybrać dowolny rodzaj pasty, ale zazwyczaj potrawę tworzy się z penne (rurki) lub tagliatelle (wstążki). Najwięcej smaku oczywiście dodaje tutaj ryba, ale również towarzyszące jej dodatki.
Do przyrządzenia penne al tonno będziesz jeszcze potrzebować cebuli i czosnku, pomidorów, natki pietruszki i przypraw do smaku. Danie zawiera więc o kilka składników więcej niż poprzednie włoskie potrawy, ale wciąż jest bardzo proste do ugotowania.
Sprawdź przepis na ten pyszny włoski makaron:

Tagliatelle al tonno

Tagliatelle al tonno

Fot. madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Włoskie makarony z dodatkami to sprawdzony przepis na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Mimo że w kuchni spędzisz kilkanaście minut, to wypełnisz ją smakowitymi zapachami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Pogoda Interia ze specjalną prognozą dla wędkarzy, biegaczy, alergików i wiele więcej! Wypróbuj teraz nową aplikację pogodową. Pobierz z Google Play »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 94

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29820

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 202

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0