Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 3834

Proponuję dziś przepis na najszybszy obiad świata czyli spaghetti z oliwą i czosnkiem. Bardzo proste danie a jakie smaczne. Bardzo polecam :-) Proporcje dla trzech osób.

Składniki

  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 spore łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz, bardzo dużo oregano
  • ser typu parmezan lub grana padano do starcia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na makaron. Na wrzątek sypiemy 3 łyżeczki soli i gotujemy makaron al dente. Cały posiłek przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu.

    Na patelni rozgrzewamy sporo oliwy, dodajemy dwie spore łyżki masła i jak się rozpuści sypiemy bardzo dużo oregano i dusimy razem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, dusimy na wolnym ogniu i uważamy by czosnek się nie przypalił.

    Następnie dodajemy ugotowany makaron (prosto z gara, nie przecedzony) do sosu czosnkowego i mieszamy. Sypiemy solą, pieprzem i gotowe.

    Podajemy posypane tartym serem typu parmezan lub grana padano.

    Przepyszne bardzo proste danie. Serdecznie polecam i smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń