Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL
1. Naprawdę odchudza
Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska kaloryczność wynika z faktu, że aż ok. 84 proc. owocu to woda. Zawiera też sporo błonnika, który ułatwia odchudzanie.
Książka kucharska:
20 przepisów na gruszki. Kliknij!
Eksperyment z 2003 roku przeprowadzony w Brazylii sprawdził, jak wpływa codzienne jedzenie trzech jabłek, trzech gruszek lub trzech niskotłuszczowych ciasteczek owsianych (czyli "zdrowszych" odpowiedników słodyczy) na wagę 400 kobiet z nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu. Okazało się, że badane jedzące jabłka i gruszki więcej schudły i rzadziej się przejadały niż te, które codziennie sięgały po ciasteczka. Miały też niższy poziom glukozy we krwi.
2. Wcale nie jest ciężkostrawna
Popularny jest mit, że gruszki są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym. To nieprawda! Ale należy pamiętać, by dokładnie żuć te owoce.
Kompot z suszu, także z suszonych gruszek, jest wręcz zalecany dla osób cierpiących na stany zapalne w obrębie układu pokarmowego.
3. Chroni przed wrzodami
Procyjanidy pozyskane z owoców gruszki odmiany Winter Nelis chroniły układ pokarmowy szczurów przed wrzodami. Naukowcy podejrzewają, że to dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.
4. Wzmacnia kości
1 gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia z kości. Działa tak dzięki zawartości boru, który odgrywa ważną rolę w transporcie wapnia w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla osób narażonych na osteoporozę, np. stosujących terapię sterydową lub będących w okresie okołomenopauzalnym.
5. Pobudza szare komórki
Wspomniany już bor korzystnie wpływa także na działanie mózgu. Sprawniej się dzięki niemu koncentrujemy, a jego niedobór może spowodować problemy ze skupieniem uwagi.
6. Zmniejsza ryzyko astmy
Gruszki bardzo rzadko wywołują alergie. Mogą być jednym z pierwszych niemlecznych posiłków dziecka - w formie papki można je serwować już półrocznym maluchom. Co ciekawe, regularne jedzenie gruszek i jabłek obniża ryzyko astmy, nadreaktywności oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
7. Zmniejsza ryzyko raka płuc u kobiet
Zatrzymajmy się jeszcze na moment przy płucach. Z badań, w których udział wzięło kilkadziesiąt tysięcy osób, wynika, że codzienne jedzenie jabłek lub gruszek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc aż o 21 proc. - pod warunkiem, że jest się kobietą...
Zobacz też ciekawostki na temat: Brukselki | Dyni | Papryki | Bakłażanów | Pomidorów
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.