Obniżają cholesterol, odchudzają, są miotełką dla jelit. Dlaczego warto jeść jabłka?

Jesień to sezon, kiedy jabłka powinny znaleźć szczególne miejsce na naszych stołach. Wówczas mamy dostęp do pysznych, pachnących, polskich jabłek, które nie tylko zachwycają smakiem, są także źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak jabłka wpływają na twoje zdrowie. Z poniższego artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść jabłka nawet codziennie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie, przekłada się to na dwie rzeczy: polskie jabłka kupowane w sezonie nie muszą być pokrywane grubą, tłustą warstwą wosku z konserwantami i środkami owadobójczymi, którą znamy np. z owoców cytrusowych, oraz są zrywane już po dojrzeniu i nie dojrzewają w transporcie — tak jak właśnie m.in. cytrusy. Oznacza to, że jedząc jabłka z polskich sadów, nie musimy się martwić o konserwanty (ale trzeba jabłka myć przed jedzeniem — ze względu na możliwe opryski i zwykłe zanieczyszczenia). Warto wybierać jabłka, które wyglądają naturalnie, nie "plastikowo" - owoce bez jakichkolwiek skaz prawdopodobnie musiały przejść sporo interwencji ze strony plantatora. 

Sprawdź także: Pogromca fałdek na brzuchu. Z tych owoców przygotujesz pyszne przetwory

Skąd jeszcze trafiają do nas jabłka?

Największym importerem jabłek do Polski w 2013 roku była Litwa. Na nasze stoły trafiają także m.in. jabłka niemieckie, węgierskie, austriackie, holenderskie, łotewskie, serbskie i włoskie. Dzięki temu, że polscy konsumenci coraz częściej wybierają polskie owoce, importujemy ich coraz mniej. Typowo polskimi odmianami są np. delikates, kosztela i ligol, starymi odmianami są również papierówka i malinówka. Stare odmiany jabłek uprawiane u nas mają tę zaletę, że są "przyzwyczajone" do klimatu w danym miejscu oraz odporne na typowe szkodniki, dzięki temu niekoniecznie wymagają dużych ilości oprysków, które są niezbędne przy tzw. nowych odmianach, które pozwalają na masową uprawę. Pamiętajmy, że jeśli nigdzie nie ma informacji o kraju pochodzenia jabłek, zawsze możemy zapytać o to sprzedawcę. Aby faktycznie wesprzeć polskich plantatorów po wprowadzeniu embarga, nasz wybór musi paść na krajową produkcję.

Kiedy jest sezon na jabłka? Teraz mamy sezon na odmiany takie jak: papierówka, piros, celesta, genewa. We wrześniu przyjdzie czas na antonówkę, a oprócz niej ciągle dobre będą odmiany celesta i piros. W październiku będzie wysyp pozostałych odmian, m.in. boiken, delikates, lobo, szampion, reneta, malinówka. 

odmiany jabłek


Jabłka poprawiają trawienie 

Pektyny zawarte w jabłkach, ale i w innych owocach i warzywach, skutecznie wymiatają wolne rodniki, które pojawiają się w organizmie pod wpływem toksyn ⁣ (tych ze środowiska i np. z palenia papierosów), ale także podczas zwykłych procesów zachodzących w tkankach. Wolne rodniki wywołują uszkodzenia komórek, zwiększają także ryzyko pojawienia się raka.

Uwaga! Najwięcej pektyn znajdziecie w skórce! Nie obierajcie jabłek, ale dokładnie myjcie przed jedzeniem.

Jabłka obniżają poziom "złego" cholesterolu

Polifenole i pektyny, najprawdopodobniej razem z błonnikiem, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Działają tak przede wszystkim jabłka razem ze skórkami lub przeciery.

W badaniach wykryto, że:

  • 550 g jabłek dziennie przez 4 tygodnie obniżyło poziom LDL ("złego cholesterolu") o 6,7 proc.;
  • 22 gramy przecieru jabłkowego dziennie przez 4 tygodnie obniżyły poziom LDL o 7,9 proc.;
  • 500 ml mętnego soku jabłkowego dziennie przez 4 tygodnie obniżyło poziom LDL o 2,2 proc.;
  • 500 ml zwykłego soku jabłkowego dziennie przez 4 tygodnie podniosło poziom LDL o 6,9 proc. w stosunku do całych jabłek.

Jedzenie jabłek nie wpłynęło na HDL ("dobry cholesterol"), wagę ciała, stosunek obwodu talii do bioder ani na stany zapalne toczące się w organizmie.

Jabłka na odchudzanie

W 100 g jabłka znajduje się około 52 kcal oraz sporo błonnika, który wspomaga trawienie i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Warto wybierać jabłka na przekąskę czy drugie śniadanie, a także jako np. dodatek do płatków na śniadanie.

Jabłka dla zdrowia i urody

Owoce te pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, ale to nie jedyne profity, jakie nasza uroda może czerpać z tych owoców. Jabłka są bogate w wapń oraz krzem, które wpływają na kondycję włosów oraz paznokci. Pektyny, które regulują trawienie i usuwają toksyny z organizmu, sprawiają, że cera jest piękna i gładka. Witamina C, która znajduje się tuż pod skórką działa na odbudowę zniszczonych komórek, co oznacza, że możemy dzięki nim przeciwdziałać pojawiającym się zmarszczkom.

Jabłka na poprawę odporności 

Pomimo że jabłka nie posiadają tak dużo witaminy C, jak cytrusy czy maliny, to są idealnym rozwiązaniem na poprawę odporności. Jabłka, oprócz witaminy C zawierają takie składniki mineralne jak cynk oraz mikroelementy, które sprzyjają produkcji limfocytów T, czyli białych krwinek, które są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Dodatkowo jabłka przyczyniają się do wytwarzania w jelitach flory bakteryjnej, która zapewnia odpowiednie pH oraz równowagę mikroorganizmów.

Jabłka poprawiają libido

Codzienne jedzenie jabłek przez kobiety nie tylko pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i urodę, ale również na doznania seksualne! Jak mówią badania z 2014 roku, jabłka są źródłem florydzyny, czyli związku bardzo podobnego do kobiecego estradiolu, który pełni bardzo ważną funkcję w kobiecym libido.

Zobacz także:

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 946

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1538

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4