Rukiew wodna to roślina o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku, który nadaje wyrazistości wielu potrawom. Jej dodatkowym atutem jest wszechstronne zastosowanie w kuchni. Co zrobić z rukwi wodnej i jakie są jej najważniejsze właściwości?

Rukiew wodna jest źródłem cennych witamin, minerałów i antyoksydantów | Fot. Canva Pro/ildipapp

Rukiew wodna to roślina, która nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, a szkoda, bo ma nam naprawdę dużo do zaoferowania. Nie dość, że idealnie podkreśla ona smak potraw, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ponadto znana jest ona z korzystnego wpływu na zdrowie. Jakie są jej najważniejsze właściwości? Dlaczego warto ją spożywać? I co zrobić z rukwi wodnej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Jakie właściwości ma rukiew wodna? 

Jako skarbnica składników odżywczych rukiew wodna ma naprawdę wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym. W jej wnętrzu kryją się rozmaite witaminy i minerały, w tym witaminy K, C i A oraz potas, wapń i mangan. Nie sposób nie wspomnieć także o związkach bioaktywnych, takich jak karotenoidy, glukozynolany, polifenole i azotany.  

Rukiew wodna powinna zagościć w diecie osób, które pragną wspomóc pracę swojego układu krążenia. W jednym z badań zauważono, że spożywanie warzyw kapustnych – do których należy ta roślina – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca o 16 proc. Niektóre źródła naukowe wskazują również na jej działanie hipolipemizujące. Obserwacje na modelu zwierzęcym wykazały, że przyczynia się ona do obniżenia stężenia trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL we krwi.  

Poruszając temat rukwi wodnej, warto wspomnieć także o jej potencjale przeciwnowotworowym, za którym stoją izotiocyjaniny. Ich korzystne działanie w tej kwestii zaobserwowano m.in. w przypadku raka piersi, skóry, prostaty, płuc i pęcherza moczowego. Ponadto rukiew wodna jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki i wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym. Kropką nad i są jej właściwości przeciwzapalne i hepatoprotekcyjne.  

Jak smakuje rukiew wodna 

Smak rukwi wodnej jest lekko pikantny i gorzkawy – wielu osobom przywodzi on na myśl pieprz lub chrzan. Dzięki temu świetnie nadaje się ona do podkreślania smaku łagodnych przekąsek, takich jak jajka, ziemniaki czy sery twarogowe. W sałatkach daje ona wyrazisty akcent, jednak nie dominuje nad całością. Tekstura rukwi wodnej jest chrupiąca i soczysta. Liście są drobne, delikatne, a łodyżki cienkie. 

Sprawdź także: Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem

Co zrobić z rukwi wodnej? 

Zastanawiasz się, co zrobić z rukwi wodnej? Możliwości jest naprawdę dużo. Warzywo to jest bardzo uniwersalne – można spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Brakuje ci pomysłów na dania z tym składnikiem? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, którymi możesz się zainspirować. 

Sałatki

Rukiew wodna to idealny dodatek do sałatek. Dobrze komponuje się ona z rozmaitymi składnikami, w tym jajkami, ziemniakami, wędzonym łososiem, twarogiem, pomidorami i awokado. Można dodać ją np. do sałatki ziemniaczanej zamiast pietruszki lub koperku. 

Soki i koktajle

Rukiew wodna świetnie sprawdza się również w sokach i koktajlach. Możesz połączyć ją np. z jabłkiem, ogórkiem i cytryną – dzięki temu wyczarujesz pyszny napój, będący prawdziwą bombą odżywczą. 

Kanapki i wrapy

Jesteś fanem kanapek i wrapów? W takim razie zamiast sałaty następnym razem użyj w nich świeżej rukwi wodnej. Nie dość, że zwiększy ona wartość odżywczą twojej przekąski, to jeszcze doskonale podkreśli jej smak.  

Zupy

Rukiew wodna to warzywo, z którego można zrobić smaczną, sycącą i pożywną zupę. Wystarczy połączyć ją z bulionem warzywnym, ziemniakami, porem, cebulą, śmietaną oraz mieloną gałką muszkatołową.  

Pesto

Pesto z rukwi wodnej ma wyrazisty, lekko pieprzny smak i intensywnie zielony kolor. Do jego przygotowania używa się zwykle świeżej rukwi, oliwy, orzechów, czosnku i soku z cytryny. Takie pesto dobrze sprawdza się jako dodatek do makaronu, kanapek, pieczonych warzyw oraz jako baza do marynat. 

Źródła: vitapedia.pl, ekologia.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie

Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

Odsłon: 989

30 min
11
30 min
5
Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

Odsłon: 1398

15 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

Odsłon: 2465

30 min
5