Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki zbója to swojski wariant słynnych szwedzkich ziemniaków Hasselback. Bazowy przepis został opracowany dwa wieki temu w restauracji Hasselbacken. Pokrojone na cieniutkie plastry ziemniaki wypieczone omalże na chrupiące chipsy szybko podbiły świat. W różnych jego zakątkach szwedzki specjał przygotowuje się na rozmaite sposoby. Na „zbójecki sposób” – dodaje się do nich plasterki boczku, które także spiekają się na chipsy.
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2488
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2471
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 276
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2488
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2471
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 276
Składniki
Dokładnie wyszoruj i osusz ziemniaki. Z użyciem ostrego noża ponacinaj każdy ziemniak na około 4/5 głębokości – tak, by powstały cieniutkie (nie więcej niż 2 mm grubości) plasterki, ale by ziemniak w żadnym miejscu nie został przekrojony do końca. Dla ułatwienia możesz układać ziemniaki we wgłębieniu drewnianej łyżki – uchroni to je przed przekrojeniem.
Pokrój boczek na cienkie plastry (możesz też od razu kupić krojony), a następnie na kawałki mniejsze niż powierzchnia poprzecznego przekroju ziemniaka. Natrzyj ziemniaki olejem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Oprósz równomiernie rozmarynem, pieprzem i solą.
Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia pomiędzy niektóre z plasterków ziemniaków włóż kawałki boczku. Jeśli chcesz, by ziemniaki był bardziej chrupiące, na każdym ułóż też kawałeczki masła.
Upieczone ziemniaki możesz zaserwować jako dodatek do mięs czy sałatek albo solo, z ulubionymi dipami. Do ziemniaków z boczkiem doskonale pasuje sos czosnkowy.