Spis treści:
- Winogrono – wartości odżywcze
- Winogrono – właściwości
- Winogrono – kto powinien jeść?
- Winogrono – kto nie powinien jeść?
- Co można zrobić z winogron?
Winogrona to owoce niepozorne – niezwykle słodkie, chrupiące, doskonale smakujące na zimno. Można zajadać je same bądź robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Im więcej winogron w naszej diecie, tym lepiej. Dietetycy zauważają, że te owoce są naprawdę wartościowe. Sprawdź, dlaczego warto jeść winogrona.
Winogrono – wartości odżywcze
Zacznijmy od tego, co ma w sobie winogrono. Wartości odżywcze tego owocu z całą pewnością wydadzą wam się interesujące. Pomimo ogromnej słodyczy, winogrona w 100 gramach zawierają tylko 18 gramów węglowodanów. Tłuszcz to zaledwie 0,16 grama, z kolei wartość energetyczna to 69 kcal. Warto zapamiętać, że winogrono to całkiem sporo wapnia, bo aż 10 mg, a także magnezu – 7 mg. Dodatkowo znajdziemy w nich mnóstwo potasu – 191 mg oraz dużo fosforu – 20 mg. Oprócz tego winogrona bogate są w witaminę K, A oraz C, a także kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.
Winogrono – właściwości
Co dobrego kryje winogrono? Właściwości tego owocu mogą was zaskoczyć. Zacznijmy jednak od tego, iż wyróżnić możemy trzy rodzaje winogron: czerwone, białe i zielone. Każde z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i o tym należy pamiętać. Wszystkie rodzaje winogron są jednak skarbnicą zdrowia, a także pyszną przekąską idealną w trakcie dnia.
Czerwone winogrona uznawane są przez dietetyków za najzdrowsze ze wszystkich. Ze względu na naturalne barwniki, które nadają im czerwony kolor, są dużo bogatsze w antyoksydanty. Te substancje to prawdziwy must have w diecie współczesnego zabieganego człowieka. Antyoksydanty umożliwiają neutralizowanie wolnych rodników, które odpowiadają nie tylko za starzenie się organizmu, ale także za rozwój wielu chorób. W tym miażdżycy oraz nowotworów. Przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej chroni nas resweratrol – polifenol, który w dużych ilościach znajduje się właśnie w czerwonych winogronach. Wygasza on stany zapalne i działa przeciwnowotworowo.
Resweratrol jest również substancją, która może wspomagać redukowanie masy ciała. Dlatego osoby na diecie z pewnością ucieszą się, że winogrona – pomimo słodyczy i niemałej kaloryczności – mogą znaleźć się w ich menu. Resweratrol poprawia także insulinowrażliwość komórek, co ma niebagatelny wpływ na regulację poziomu glukozy i insuliny. To dobra wiadomość dla osób narażonych na rozwój cukrzycy. Jednak diabetycy nie powinni spożywać winogron w nadmiarze. Pomimo dość niskiego indeksu glikemicznego (IG=45), owoce te zawierają dużo cukru.
Czerwone winogrona to również bogactwo witamin C, E i K. Nie zmienia to jednak faktu, że także zielone i białe winogrona warto włączyć do swojej diety – choć z myślą o zdrowiu i właściwościach antyoksydacyjnych najlepiej sięgać właśnie po odmianę czerwoną. Co jeszcze można powiedzieć o winogronach? Z pewnością to, że są owocami wyjątkowymi – zawierają bowiem jod, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Winogrono – kto powinien jeść?
W czyjej diecie musi koniecznie zagościć winogrono? Kto powinien jeść te pyszne owoce? Z całą pewnością powinny spożywać je osoby starsze, u których istnieje duże ryzyko rozwoju miażdżycy. Ze względu na duże ilości resweratrolu w czerwonych winogronach, to doskonała przekąska dla osób odchudzających się – jednak w granicach rozsądku. Nie należy jednak z nimi przesadzać przez wzgląd na dużą zawartość cukru. Winogrono będzie idealnym dodatkiem do diety tak naprawdę dla każdego, kto stara się żyć zdrowo i neutralizować działanie wolnych rodników.
Winogrono – kto nie powinien jeść?
Kiedy lepiej zrezygnować z pysznego owocu, jakim jest winogrono? Kto nie powinien jeść tych słodkich i soczystych kuleczek? Jak już wspomnieliśmy, ograniczenie bądź zrezygnowanie z winogron zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Wszystko ze względu na fakt, iż zawierają one wiele cukrów prostych, które z łatwością przenikają do krwi. To znaczy także, że muszą unikać ich kobiety w ciąży, u których rozpoznano cukrzycę ciążową. Dodatkowo kobiety w trzecim trymestrze powinny całkowicie zrezygnować z winogron, które mogą zwiększyć ryzyko zwężenia przewodu tętniczego u płodu.
Co można zrobić z winogron?
Prawdopodobnie do głowy od razu przychodzi wam wino, które jest jednym z najpopularniejszych winogronowych przetworów. Robienie wina w domowych warunkach nie jest trudne, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu, a także wiedzy na ten temat i oczywiście czasu. Jednak winogronowe wino może okazać się niezwykle pyszne, choć zwykle jest dużo mocniejsze od tych, które kupowane są w sklepach. Dodatkowo z winogron powstają takie pyszności, jak nalewki, które również charakteryzują się słodyczą oraz dużą mocą. Co innego można zrobić z winogron?
Dżemy
Winogrona świetnie sprawdzą się jako składniki dżemów czy konfitur. Wszystko ze względu na ogromną słodycz. Dżem z winogron zrobicie zarówno z winogron czerwonych, jak i białych czy zielonych. Jednak do tego zadania najlepiej sprawdzą się niewielkie winogrona czerwone, które są najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze.
Jak zrobić dżem z winogron? Przygotujcie: dwa kilogramy ciemnych winogron oraz kilogram cukru i sok z czterech cytryn. Możecie oczywiście dodać więcej cukru, jednak nie jest to konieczne. Dzięki niewielkiej ilości tego składnika, dżem będzie zdrowszy, a także bardziej kwaskowaty. Owoce umyjcie i zasypcie cukrem, po czym zostawcie je na kilka godzin. W tym czasie puszczą sok. W garnku duście je przez pół godziny, a później przetrzyjcie przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Gotujcie dalej do zgęstnienia, by dodać sok z cytryn. Gotujcie przez kolejne 15 minut i przełóżcie do słoiczków.
Kompot z winogron
Winogrona to idealny owoc na kompoty – w sam raz na zimę. Robi się go podobnie, co z innych owoców, na przykład wiśni. Zalejcie kilogram winogron (umytych i oczyszczonych) litrem wody i szklanką cukru. Tego ostatniego składnika możecie dodać mniej, jeśli lubicie kompot odrobinę bardziej kwaskowaty. Doprowadźcie całość do wrzenia, a następnie trzymajcie na gazie przez około 15 minut, by owoce zmiękły i puściły sok. Wymieszajcie, odcedźcie i gotowe. Taki kompot możecie zamknąć w słoikach na zimę bądź podać członkom rodziny do obiadu.
Oczywiście z winogron zrobić można wiele innych przysmaków, chociażby rodzynki (susząc winogrona), galaretkę, konfitury i oczywiście olej z pestek winogron (co nie jest już tak proste).
Cokolwiek zdecydujecie się przygotować z tych fantastycznych owoców, koniecznie włączcie je do swojej diety, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami. Sprawdź, jakie przepisy z użyciem winogron wyczarowali nasi użytkownicy.
2. Jogurtowiec z winogronami
Zobacz przepisJogurtowiec z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Galaretka z winogron
Zobacz przepisGalaretka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Orientalne winogrona
Zobacz przepisOrientalne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z winogronami
Zobacz przepisSałatka z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Nalewka na winogronach
Zobacz przepisNalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z winogronami
Zobacz przepisCiasto z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: