Pogromca fałdek na brzuchu. Z tych owoców przygotujesz pyszne przetwory

Ach owoce! Gdyby tylko można było jeść je na śniadanie, obiad i kolacje, życie byłoby znacznie piękniejsze. Niestety ilość cukrów w nich zawartych i zdrowy rozsądek podpowiadają, by jednak tego nie robić. Nie zmienia to jednak faktu, iż niektóre owoce, bardziej od innych, warto włączyć do swojej diety. Jednym z nich są winogrona.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Winogrona to owoce niepozorne – niezwykle słodkie, chrupiące, doskonale smakujące na zimno. Można zajadać je same bądź robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Im więcej winogron w naszej diecie, tym lepiej. Dietetycy zauważają, że te owoce są naprawdę wartościowe. Sprawdź, dlaczego warto jeść winogrona. 

Sprawdź także: Jedz kilka dziennie. Czarne ziarenka to pogromca cukru, złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia

Winogrono – wartości odżywcze 

Zacznijmy od tego, co ma w sobie winogrono. Wartości odżywcze tego owocu z całą pewnością wydadzą wam się interesujące. Pomimo ogromnej słodyczy, winogrona w 100 gramach zawierają tylko 18 gramów węglowodanów. Tłuszcz to zaledwie 0,16 grama, z kolei wartość energetyczna to 69 kcal. Warto zapamiętać, że winogrono to całkiem sporo wapnia, bo aż 10 mg, a także magnezu – 7 mg. Dodatkowo znajdziemy w nich mnóstwo potasu – 191 mg oraz dużo fosforu – 20 mg. Oprócz tego winogrona bogate są w witaminę K, A oraz C, a także kwas foliowy i inne witaminy z grupy B 

Winogrono – właściwości 

Co dobrego kryje winogrono? Właściwości tego owocu mogą was zaskoczyć. Zacznijmy jednak od tego, iż wyróżnić możemy trzy rodzaje winogron: czerwone, białe i zielone. Każde z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i o tym należy pamiętać. Wszystkie rodzaje winogron są jednak skarbnicą zdrowia, a także pyszną przekąską idealną w trakcie dnia.

Czerwone winogrona uznawane są przez dietetyków za najzdrowsze ze wszystkich. Ze względu na naturalne barwniki, które nadają im czerwony kolor, są dużo bogatsze w antyoksydanty. Te substancje to prawdziwy must have w diecie współczesnego zabieganego człowieka. Antyoksydanty umożliwiają neutralizowanie wolnych rodników, które odpowiadają nie tylko za starzenie się organizmu, ale także za rozwój wielu chorób. W tym miażdżycy oraz nowotworów. Przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej chroni nas resweratrol – polifenol, który w dużych ilościach znajduje się właśnie w czerwonych winogronach. Wygasza on stany zapalne i działa przeciwnowotworowo.

Resweratrol jest również substancją, która może wspomagać redukowanie masy ciała. Dlatego osoby na diecie z pewnością ucieszą się, że winogrona – pomimo słodyczy i niemałej kaloryczności – mogą znaleźć się w ich menu. Resweratrol poprawia także insulinowrażliwość komórek, co ma niebagatelny wpływ na regulację poziomu glukozy i insuliny. To dobra wiadomość dla osób narażonych na rozwój cukrzycy. Jednak diabetycy nie powinni spożywać winogron w nadmiarze. Pomimo dość niskiego indeksu glikemicznego (IG=45), owoce te zawierają dużo cukru.

Czerwone winogrona to również bogactwo witamin C, E i K. Nie zmienia to jednak faktu, że także zielone i białe winogrona warto włączyć do swojej diety – choć z myślą o zdrowiu i właściwościach antyoksydacyjnych najlepiej sięgać właśnie po odmianę czerwoną. Co jeszcze można powiedzieć o winogronach? Z pewnością to, że są owocami wyjątkowymi – zawierają bowiem jod, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy 

Winogrono – kto powinien jeść? 

W czyjej diecie musi koniecznie zagościć winogrono? Kto powinien jeść te pyszne owoce? Z całą pewnością powinny spożywać je osoby starsze, u których istnieje duże ryzyko rozwoju miażdżycy. Ze względu na duże ilości resweratrolu w czerwonych winogronach, to doskonała przekąska dla osób odchudzających się – jednak w granicach rozsądku. Nie należy jednak z nimi przesadzać przez wzgląd na dużą zawartość cukru. Winogrono będzie idealnym dodatkiem do diety tak naprawdę dla każdego, kto stara się żyć zdrowo i neutralizować działanie wolnych rodników 

Winogrono – kto nie powinien jeść 

Kiedy lepiej zrezygnować z pysznego owocu, jakim jest winogrono? Kto nie powinien jeść tych słodkich i soczystych kuleczek? Jak już wspomnieliśmy, ograniczenie bądź zrezygnowanie z winogron zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Wszystko ze względu na fakt, iż zawierają one wiele cukrów prostych, które z łatwością przenikają do krwi. To znaczy także, że muszą unikać ich kobiety w ciąży, u których rozpoznano cukrzycę ciążową. Dodatkowo kobiety w trzecim trymestrze powinny całkowicie zrezygnować z winogron, które mogą zwiększyć ryzyko zwężenia przewodu tętniczego u płodu.

Co można zrobić z winogron? 

 Prawdopodobnie do głowy od razu przychodzi wam wino, które jest jednym z najpopularniejszych winogronowych przetworów. Robienie wina w domowych warunkach nie jest trudne, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu, a także wiedzy na ten temat i oczywiście czasu. Jednak winogronowe wino może okazać się niezwykle pyszne, choć zwykle jest dużo mocniejsze od tych, które kupowane są w sklepach. Dodatkowo z winogron powstają takie pyszności, jak nalewki, które również charakteryzują się słodyczą oraz dużą mocą. Co innego można zrobić z winogron? 

Dżemy

Winogrona świetnie sprawdzą się jako składniki dżemów czy konfitur. Wszystko ze względu na ogromną słodycz. Dżem z winogron zrobicie zarówno z winogron czerwonych, jak i białych czy zielonych. Jednak do tego zadania najlepiej sprawdzą się niewielkie winogrona czerwone, które są najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze.

Jak zrobić dżem z winogron? Przygotujcie: dwa kilogramy ciemnych winogron oraz kilogram cukru i sok z czterech cytryn. Możecie oczywiście dodać więcej cukru, jednak nie jest to konieczne. Dzięki niewielkiej ilości tego składnika, dżem będzie zdrowszy, a także bardziej kwaskowaty. Owoce umyjcie i zasypcie cukrem, po czym zostawcie je na kilka godzin. W tym czasie puszczą sok. W garnku duście je przez pół godziny, a później przetrzyjcie przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Gotujcie dalej do zgęstnienia, by dodać sok z cytryn. Gotujcie przez kolejne 15 minut i przełóżcie do słoiczków.  

Kompot z winogron

Winogrona to idealny owoc na kompoty – w sam raz na zimę. Robi się go podobnie, co z innych owoców, na przykład wiśni. Zalejcie kilogram winogron (umytych i oczyszczonych) litrem wody i szklanką cukru. Tego ostatniego składnika możecie dodać mniej, jeśli lubicie kompot odrobinę bardziej kwaskowaty. Doprowadźcie całość do wrzenia, a następnie trzymajcie na gazie przez około 15 minut, by owoce zmiękły i puściły sok. Wymieszajcie, odcedźcie i gotowe. Taki kompot możecie zamknąć w słoikach na zimę bądź podać członkom rodziny do obiadu. 

Oczywiście z winogron zrobić można wiele innych przysmaków, chociażby rodzynki (susząc winogrona), galaretkę, konfitury i oczywiście olej z pestek winogron (co nie jest już tak proste). 

Cokolwiek zdecydujecie się przygotować z tych fantastycznych owoców, koniecznie włączcie je do swojej diety, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami. Sprawdź, jakie przepisy z użyciem winogron wyczarowali nasi użytkownicy. 

1. Nalewka z winogron

 Nalewka z winogron Zobacz przepis

Nalewka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jogurtowiec z winogronami

 Jogurtowiec z winogronami Zobacz przepis

Jogurtowiec z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot z winogron

 Kompot z winogron Zobacz przepis

Kompot z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Melasa z winogron

 Melasa z winogron Zobacz przepis

Melasa z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Galaretka z winogron

 Galaretka z winogron Zobacz przepis

Galaretka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Orientalne winogrona

 Orientalne winogrona Zobacz przepis

Orientalne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z winogronami

 Sałatka z winogronami Zobacz przepis

Sałatka z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka na winogronach

 Nalewka na winogronach Zobacz przepis

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z winogronami

 Ciasto z winogronami Zobacz przepis

Ciasto z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dżem z winogron

 Dżem z winogron Zobacz przepis

Dżem z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 57

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 187

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25