Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, lekko słodka i bardzo kwaśna melasa, jako dodatek do sosów sałatkowych i do mięs i podrobów. Melasy używa się jak octu balsamicznego, lub cytryny.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13813
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13813
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Składniki
Użyłam zwykłych winogron, pewnie można też sklepowych, są o wiele bardziej słodkie. Odszypułkowane winogrona dałam do teflonowego dużego rondla podlałam odrobiną wody. Paruje się je pod przykryciem a gdy się zagotują, zdejmuje pokrywę. Po kilku minutach będą gotowe do przetarcia ale nie trzeba się spieszyć bo i tak trzeba je mocno zredukować.
Pulpę trzeba przetrzeć - wtedy więcej pektyn dostanie się jeszcze ze skórki. Sok gotuje się na małym ogniu do zredukowania o połowę. Całość mieszałam co 5- 10 minut drewnianą łyżką ale i tak nic nie przywierało. Winogron było 6 litrów, po odszypułkowaniu 4 l, soku 3 litry a melasy 1 l.
Smacznego :)