Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, lekko słodka i bardzo kwaśna melasa, jako dodatek do sosów sałatkowych i do mięs i podrobów. Melasy używa się jak octu balsamicznego, lub cytryny.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 669
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 218
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 349
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 141
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4629
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 669
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 218
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 349
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 141
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4629
Składniki
Użyłam zwykłych winogron, pewnie można też sklepowych, są o wiele bardziej słodkie. Odszypułkowane winogrona dałam do teflonowego dużego rondla podlałam odrobiną wody. Paruje się je pod przykryciem a gdy się zagotują, zdejmuje pokrywę. Po kilku minutach będą gotowe do przetarcia ale nie trzeba się spieszyć bo i tak trzeba je mocno zredukować.
Pulpę trzeba przetrzeć - wtedy więcej pektyn dostanie się jeszcze ze skórki. Sok gotuje się na małym ogniu do zredukowania o połowę. Całość mieszałam co 5- 10 minut drewnianą łyżką ale i tak nic nie przywierało. Winogron było 6 litrów, po odszypułkowaniu 4 l, soku 3 litry a melasy 1 l.
Smacznego :)