Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa nalewka z winogron należy do smacznych napojów alkoholowych, które robi się bardzo prosto. W moim ogrodzie mam pyszne winogrona, które co roku bardzo obficie owocują. Są bardzo smaczne i niebywale słodkie, zwłaszcza jak już są maksymalnie dojrzałe czyli końcem września i początkiem października. Przede wszystkim zjadamy je na surowo, ale jest ich tak dużo, że rozdajemy i przerabiamy na soki i co kilka lat robimy też nalewkę. Zapraszam więc po przepis na pyszną domową nalewkę z winogron.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Winogrona ważymy: odważamy kilogram po oderwaniu ogonków. Jeśli winogrona kupujemy z niewiadomego źródła trzeba je umyć, dobrze odsączyć i oderwać ogonki. Ja miałam własne ogrodowe winogrona, więc ich nie myłam. Wybieramy tylko zdrowe owoce. Po oderwaniu ogonków wrzucamy je do dużego słoja o pojemności ok 2,5 litra
Owoce w słoju zalewamy wódką ( 3 szklanki ) i słój zakręcamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce np do szafki kuchennej na 3 tygodnie - nie trzeba zawartości słoja mieszać ani nią wstrząsać
Po trzech tygodniach maceracji nalewkę zlewamy do innego słoja, a odcedzone z alkoholu winogrona zasypujemy cukrem. W zależności od tego, jak słodkie były winogrona, ale też od tego, jak słodką nalewkę zamierzamy przygotować, do słoja z winogronami wsypujemy 400 g cukru ( drobnego - łatwiej się rozpuści ) lub mniej, jeśli chcemy przygotować mniej słodką nalewkę. Słój z cukrem i winogronami wstrząsamy tak, aby cukier równomiernie pokrył owoce i zakręcamy. Słój codziennie wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił. Na taki efekt będziemy musieli poczekać około 1 tygodnia. Po tygodniu cukier będzie rozpuszczony, a w słoju z owocami utworzy się gęsty syrop
Do słoja z owocami dolewamy zlaną tydzień wcześniej nalewkę. Wstrząsamy słojem lub mieszamy zawartość słoja, aby syrop równomiernie połączył się z nalewką i wówczas zlewamy już słodką nalewkę do osobnego słoja bądź do butelek zostawiając tylko owoce, które dodatkowo można umieścić jeszcze na bardzo gęstym sicie, aby dokładnie odsączyć z nich nalewkę. Nie przecieramy, bo nalewka zrobi się mętna. Całość filtrujemy np przez czyściutką złożoną podwójnie bawełnianą ściereczkę kuchenną lub przez kilkukrotnie złożoną gazę
Ja początkowo nalewkę zlewam do dużej butli w kształcie baniaka i odstawiam na kilka tygodni do piwnicy. Potem, jeśli istnieje konieczność można nalewkę jeszcze raz przefiltrować, albo zostawić z osadem na dnie. Przelewając przed degustacją do karafki ( jeśli nie będziemy wstrząsać słojem czy butelką ) zlewamy nalewkę z góry, która zawsze jest klarowna
Nalewka z winogron będzie gotowa do degustacji po ok 3 miesiącach