Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis odkurzony ze starych przepisów mojej mamy. Takie winogrona są znakomitym dodatkiem do sałatek, serów, ciast czy grzanego wina. Piękny korzenny zapach i smak skutecznie rozgrzeje Was w zimowe wieczory, polecam :)
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 151
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 151
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Składniki
Winogrona oddzielić od szypułek, starannie umyć, osuszyć i gęsto ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, miodem, kardamonem oraz goździkami. Wrzącą marynatą zalać winogrona. Słoiki szczelnie zakręcić, dbając o to, aby gwint słoika i wieczko były starannie wytarte. Odwrócić do góry dnem ( płyn nie może wypływać ze słoików ) Przykryć kocem i pozostawić na całą dobę. Po tym czasie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.