Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis odkurzony ze starych przepisów mojej mamy. Takie winogrona są znakomitym dodatkiem do sałatek, serów, ciast czy grzanego wina. Piękny korzenny zapach i smak skutecznie rozgrzeje Was w zimowe wieczory, polecam :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10262
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2896
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1999
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 762
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10262
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2896
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1999
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 762
Składniki
Winogrona oddzielić od szypułek, starannie umyć, osuszyć i gęsto ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, miodem, kardamonem oraz goździkami. Wrzącą marynatą zalać winogrona. Słoiki szczelnie zakręcić, dbając o to, aby gwint słoika i wieczko były starannie wytarte. Odwrócić do góry dnem ( płyn nie może wypływać ze słoików ) Przykryć kocem i pozostawić na całą dobę. Po tym czasie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.