Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sposób można zachować pyszny smak tych darów lasu nawet wtedy, kiedy sezon grzybowy się już zakończy. Dużą zaletą tego przepisu jest możliwość modyfikacji i dodawanie dowolnych ziół czy warzyw, które twoim zdaniem będą świetnie tu pasować. Marynowane grzyby świetnie pasują do kanapek czy sałatek, ale także jako dodatek do dań obiadowych. Można je z powodzeniem dodawać do sosów.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Składniki
Grzyby oczyść z zabrudzeń na sucho lub szybko opłukując je pod wodą. Osusz je potem papierowym ręcznikiem. Mniejsze sztuki zostaw w całości, większe podziel na połowy. Włóż grzyby do dużego garnka i zalej je wodą. Gotuj je przez 10-15 minut. Odcedź ja na durszlaku lub sitku. W osobnym garnku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, sól, cukier. Dodaj liście laurowe i gałązki tymianku. Całość zagotuj.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników powinno wystarczyć 5 słoików półlitrowych. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Włóż warzywa równomiernie do słoików. Następnie upakuj obgotowane grzyby. Wrzącą marynatą zalej grzyby, by były całkowicie przykryte. Słoiki dobrze zakręć i włóż do dużego garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Wyjmij i ostudź, stawiając je do góry dnem. Grzybki marynowane powinny postać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu przynajmniej 3 dni przed spożyciem.