Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Idealne połączenie mięsa i warzyw w mocnej i aromatycznej oprawie przypraw i ostrej papryczki to przepis na udany obiad dla całej rodziny!
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5-6 minut, do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Dodaj mięso mielone i rozbij je drewnianą łyżką. Trzymaj na ogniu do przyrumienienia, a następnie wlej czerwone wino. Zagotuj i redukuj przez 3 minuty.
W miseczce lub dzbanku wymieszaj bulion, sos Worcestershire i miód. Wlej na patelnię i całość dobrze wymieszaj.
Czerwoną paprykę umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją do pozostałych składników z patelni i smaż przez minutę. Następnie wlej krojone pomidory wraz z sokiem.
Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami i drobno posiekaną papryczką chili. Gotuj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gorzką czekoladę. Doprowadź do wrzenia i przykryj patelnię pokrywką. Duś wszystko na wolnym ogniu przez godzinę.
Po godzinie dodaj przelaną wodą fasolę. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut, już bez przykrycia.
Chili con carne podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu, posypane siekaną natką pietruszki.