Sałatki z brokułami na 10 sposobów

Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek.

Fot. 123RF/Picsel

Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym brokuły są naturalnym lekarstwem, które udrażnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Wszystko dzięki potasowi, który także pomaga usuwać sód z organizmu. Efektem tych dwóch właściwości jest obniżenie ciśnienia. Ponadto, duża ilość witaminy C, zawartej w brokułach, sprawia, że wzmacniają stawy, a także poprawiają stan ścięgien i tkanki łącznej.

Jedz brokuły, jeżeli chcesz zachować swój wzrok w zdrowiu na długie lata. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C to składniki, które zadbają o twoje oczy.

Naukowcy sugerują również, że brokuły mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą sulforafanu. Ten przeciwutleniacz może uchronić, m.in., przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Właściwości brokułów można wzmacniać przez łączenie ich z innymi produktami. Zaleca się podawać je z musztardą, pomidorami, rzodkiewkami, rukolą, wasabi bądź warzywami kapustnymi.

Brokuły są również elementem diety, który powinien na stałe zagościć w jadłospisach osób chorych na cukrzycę. To właśnie za sprawą sulforafanu, jedzenie brokuł zmniejsza u diabetyków ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Te schorzenia u cukrzyków występują pięć razy częściej niż u osób zdrowych.

Dodatkowo sulforafan niszczy Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za tworzenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywanie tych warzyw jest szczególnie polecane osobom narażonym na te schorzenia oraz już chorującym.

Brokuły są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Jak je skomponować, aby były naprawdę smaczne? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Kuskus z brokułami i indykiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Prosta sałatka z kurczakiem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sałatka makaronowa

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Trzyskładnikowa sałatka

Fot. Szefowa-kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Fit sałatka

Fot. Okawrosole na  Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sałatka z makaronem nudle

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Sałatka z białą fasolą i brokułem

Sałatka z białą fasolą i brokułem

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Warstwowa sałatka z brokułami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2