Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z kalarepką i brokułem

Warstwowa sałatka z kalarepką i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 22912

Sałatkę warzywną z jajkami i majonezem light można podawać jako przekąska lub kolacja. Jest mało kaloryczna, smaczna i sycąca.

Składniki

  • kalarepka młoda 2 szt
  • jajka 4 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • brokuł 1/2 szt
  • pomidory 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • majonez light 4-5 łyżek
  • musztarda 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, białka drobno posiekać a żółtka przycisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce.

  2. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5-7 minut. Następnie odcedzić, ostudzić.

  3. Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, osączyć ostudzić. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.

    Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane zimne ziemniaki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklanym naczyniu układać warstwami brokuł, cebulę, kalarepkę, pomidory, białka, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wsypać ziemniaki, przykryć warstwą majonezu.

  4. Posypać żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń