10 faktów o herbacie

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Znają i piją ją niemal wszyscy, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Mogłoby się wydawać, że wiemy już o niej wszystko.

O czym powinni wiedzieć wszyscy "herbaciarze"? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Czarna jest równie zdrowa jak zielona

Przynajmniej jeśli chodzi o działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiegające uszkodzeniom komórek. Dłuższa fermentacja czarnej herbaty nie obniża jej zdrowotnego i odmładzającego działania. Zamiast katechin obecnych w zielonej herbacie, posiada ich utlenione wersje - teaflawiny, które działają bardzo podobnie. Nadają tylko herbacie piękny, czerwonawy odcień. Obniżają także cholesterol.


Zielona herbata na odchudzanie i nie tylko. Kliknij!

Zielona herbata na odchudzanie i nie tylko. Kliknij!


2. Herbata zawiera kofeinę

Jedyną różnicą między "teiną" a "kofeiną" jest nazwa i to, że występują w różnych napojach. Tak naprawdę to ta sama substancja. Kofeina pochodząca z herbaty działa mniej intensywnie i bardziej stopniowo, ale też dłużej. Nie powoduje nagłego spadku energii, jak kofeina "kawowa".


3. Herbata prawie nie ma kalorii

Herbata może przyczyniać się do tracenia zbędnych kilogramów, jeśli będziemy ją pić zamiast słodzonych napojów czy soków owocowych. Kubek herbaty to w przybliżeniu 2 kcal, więc można spokojnie wypijać kilka kubków dziennie bez żadnych wyrzutów sumienia. Napar herbaciany dostarcza organizmowi nie tylko samej wody, ale też korzystnych dla zdrowia antyoksydantów.

Oczywiście, aby herbata rzeczywiście była niemal bezkaloryczna nie można jej słodzić. Trzeba też czytać etykiety na mrożonej herbacie butelkowanej.


Odchudzanie bez głodzenia. Kliknij!


4. Antyoksydanty mogą stanowić aż 35 proc. herbaty

W suchej masie liści herbacianych antyoksydanty (związki polifenolowe i garbnikowe) stanowią 13-35 proc. (w białej herbacie jest ich niemal trzykrotnie więcej niż w zielonej). To one wpływają na charakterystyczny smak i aromat różnych naparów. Ale to nie jedyne ich działanie...


5. Herbata spowalnia starzenie się

Wspomniane już antyoksydanty zawarte w herbacie mają działanie blokujące wolne rodniki, które niszczą komórki. Niektóre z polifenoli wręcz "wymiatają" wolne rodniki z organizmu. Zapobiegają dzięki temu uszkodzeniom i przyspieszonemu starzeniu się tkanek. Pod wpływem niektórych przeciwutleniaczy wolne rodniki przestają być aktywne. Hamowane jest też ich nadmierne namnażanie.

Niektóre substancje zawarte w herbacie mają silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witaminy C i E, uważane za bardzo silne przeciwutleniacze.


Więcej o antyoksydantach przeczytasz tutaj. Kliknij!

Więcej o antyoksydantach przeczytasz tutaj. Kliknij!


6. Czerwona przeciwdziała miażdżycy

Katechiny, będące w grupie antyoksydantów, hamują utlenianie "złego cholesterolu", dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych w żyłach. Najsilniej w tym kierunku działa herbata czerwona (w Polsce są to np. oolong i pu-erh), po niej plasuje się zielona, a na końcu czarna.

Jedyną wartą wzmianki witaminą w herbacie jest witamina PP (czyli B3), która poszerza naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Jej zawartość to 55-105 mg na 100 g suchej herbaty.


"Zły cholesterol" nie istnieje?! Kliknij!


7. To biała najsilniej pobudza

Wydawać by się mogło, że najszlachetniejsza i najdelikatniejsza z herbat będzie działać na nas subtelnie. Tymczasem to właśnie ta odmiana herbaty ma najwięcej tanin i kofeiny, najsilniej więc pobudza.


8. Herbata świetnie działa jako okład na skórę lub parówka

Napar z czarnej herbaty to świetny okład na zaczerwienioną, podrażnioną skórę. Wystarczy zrobić dość mocny napar, wystudzić go, zamoczyć w nim ręcznik i położyć na zaczerwienione miejsce. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku herbata czarna - ma działanie ściągające, przeciwwysiękowe, a nawet hamujące drobne krwawienia.

Zielona herbata to świetny sposób na parówkę dla cery trądzikowej i z rozszerzonymi porami. Wystarczy zalać dwie łyżeczki herbaty gorącą wodą (ale nie wrzątkiem! Wystarczy ok. 70 st. C), przykryć głowę ręcznikiem i pochylić się nad miseczką na ok. 15 minut.


Dieta na piękną skórę. Kliknij!

Dieta na piękną skórę. Kliknij!


9. Herbata to środek na zatrucie

Napar z liści herbaty może być wykorzystywany przy zatruciach pokarmowych o podłożu bakteryjnym. Garbniki zawarte w herbacie zabijają np. bakterie paciorkowca złocistego czy dyzenterii.


10. Herbata zapobiega próchnicy

Trzy szklanki herbaty dziennie zapewnia ok. 40 proc. dziennego zapotrzebowania na fluor. Działanie przeciwpróchnicze herbaty to jednak nie tylko działanie fluoru, ale też polifenoli.


10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

Zobacz też: Dziwny sposób na odchudzanie | Historia kawy | Rooibos | Herbata po angielsku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Agnieszka Stańczyk "Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat" [w:] "Bromat. Chem. Toksykol." 2010.
Edyta Kwiatkowska "Składniki herbat w zapobieganiu chorób układu krążenia" [w:] "Postępy Fitoterapii" 2007.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 87

>60 min
2
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19580

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3