Dania jednogarnkowe

Aby mieć piękną, świetlistą cerę trzeba oczywiście odpowiednio ją pielęgnować. Ale także dieta ma wpływ na to, jak wygląda skóra. Zobacz, co jeść, by promieniała!

Piękna, zadbana skóra wymaga nie tylko prawidłowej pielęgnacji.      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Co sprawia, że skóra jest poszarzała i bez blasku?

Niestety, na skórę ma wpływ praktycznie wszystko: to, co jemy, to czy się stresujemy, to, czy w powietrzu, którym oddychamy są zanieczyszczenia, to, czy palimy papierosy, to, czy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach…

Dieta jest czynnikiem, który dość łatwo kontrolować. Zobaczmy, co jeść, by mieć piękną skórę!


"Wymiatacze" wolnych rodników

Świeże warzywa i owoce to prawdziwe kopalnie antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki z organizmu. Tak, jak pisaliśmy już w artykule o antyoksydantach, wolne rodniki są sprawcami uszkodzeń komórek ich starzenia się. Według badań, zwiększają też ryzyko raka.

Najbogatszymi źródłami antyoksydantów są borówki, jeżyny, truskawki i śliwki.


Cała prawda o antyoksydantach! Kliknij!

świeże owoce i warzywa


Nawilżanie od wewnątrz

Dużo mówi się o nawilżaniu skóry i zwykle robi się to za pomocą różnego rodzaju kremów i balsamów. Można zadziałać dodatkowo od wewnątrz, prawidłowo nawadniając organizm. Wtedy ograniczymy suchość, a nawet swędzenie i łuszczenie się skóry.

Warto pamiętać, że wodę zawiera niemal każdy produkt spożywczy, szczególnie bogate w wodę są np. arbuzy, ogórki, sałata, brokuły, grapefruity. Jako ciekawostkę dla odchudzających się można dodać, że produkty z dużą zawartością wody siłą rzeczy zajmują więcej miejsca i sprawiają, że zjadamy mniej.

Ile wody powinniśmy pić? Sprawa jest prosta: zdrowe osoby dorosłe powinny pić po prostu wtedy, kiedy czują pragnienie.

Przypominamy też, że zielona herbata jest idealnym wyborem dla osób dbających o swój wygląd, zdrowie i linię. Ma działanie przeciwzapalne i chroni skórę przed uszkodzeniami wskutek nadmiernego przebywania na słońcu (ale nie zapominajmy o kremach z filtrami!).


Właściwości zielonej herbaty. Kliknij!

zielona herbata


Budulec dla komórek

Wszystkie tłuszcze są bardzo kaloryczne, gdyż mają dużą "gęstość kaloryczną", czyli ilość kalorii na gram. Ale tak naprawdę nie ma chyba dietetyka, który nie zalecałby spożycia dobrych tłuszczów zamiast tych nasyconych. Nawet osobom na diecie!

Tłuszcze Omega 3 budują ściany komórkowe. Dzięki temu, że błony są zdrowe, w komórkach lepiej utrzymywana jest woda, a zanieczyszczeniom trudniej wniknąć do środka. Te tłuszcze mają także - między innymi - działanie przeciwzapalne, co korzystnie odbija się na stanie skóry.

Gdzie znajdziemy dobre tłuszcze Omega 3? Przede wszystkim w tłustych rybach, takich, jak łosoś, makrela czy mintaj.


10 ciekawych faktów o rybach. Kliknij!

ryby


Metoda sera i marchewki

Chude produkty mleczne są dobrym źródłem witaminy A, która wpływa na stan naszej skóry. Ostatnimi czasy głośno zrobiło się o prowitaminie tej witaminy, czyli o beta-karotenie. Można go znaleźć w warzywach i owocach o intensywnych, pomarańczowych, żółtych, czerwonych i zielonych kolorach (np. marchew, morele, pomidory, brokuły, szpinak). Niestety, w przypadku niektórych schorzeń, takich jak cukrzyca czy zaburzenia tarczycowe, prowitamina ta nie przekształca się w witaminę A. Wtedy warto sięgnąć po nabiał zawierający tę witaminę w normalnej postaci.


Minerał, który chroni przed uszkodzeniami skóry

Selen jest minerałem, który, według badań, zmniejsza uszkodzenia powstałe w wyniku nadmiernego opalania. Szczególnie dużo można go znaleźć w pieczywie pełnoziarnistym i pełnoziarnistych płatkach, tuńczyku czy indyku.


Dieta na piękne włosy. Kliknij!

piękne włosy

Zobacz też: Rośliny oczyszczające powietrze z toksyn

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: webmd.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 97

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8