10 obiadów gotowych w 15 minut

Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans.

Fot. 123RF/PICSEL

Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki.

Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym wypadku kluczem jest dobra organizacja pracy oraz wykorzystywanie sprytnych trików. Nie czekajcie, aż woda zagotuje się w garnku - wykorzystajcie czajnik elektryczny. Jeśli macie w planach smażyć jakiekolwiek produkty, z wyprzedzeniem rozgrzejcie patelnię. To samo tyczy się piekarnika. Warto również mieć w zanadrzu kilka sprytnych przepisów, które pozwolą nam przygotować smaczny i pełnowartościowy obiad w naprawdę krótkim czasie. Dzisiaj prezentujemy wam kilka z nich.

 

1. Paprykowe placuszki z kurczaka

Paprykowe placuszki z kurczaka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czas przygotowywania tych kotlecików skrócimy znacząco, jeśli do krojenia warzyw wykorzystamy robota kuchennego. Do tego prosty dip, kasza kuskus lub ziemniaki w koszulkach i mamy naprawdę pyszny obiad, gotowy w kilkanaście minut.

2. Gniazdo jajeczne z bryndzą

Gniazdo jajeczne z bryndzą

Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiedy wasi goście spróbują tego dania nie uwierzą wam, że przygotowaliście je w kwadrans. Wygląda i smakuje, jak danie z restauracji, tymczasem z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

3. Pad thai

Pad thai

Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem orientalnej kuchni jest błyskawiczne przygotowywanie dań, których smak jest bardzo skomplikowany i złożony. Przygotowanie pad thai to sposób na szybki obiad i błyskawiczną podróż do Tajlandii.

4. Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób uważa, że przygotowanie soczewicy zajmuje sporo czasu. Jeśli jednak wybierzecie jej czerwoną odmianę, gotowanie nie zajmie wam dłużej niż kilka minut. Do tego parę prostych dodatków i macie wyjątkowy obiad w afrykańskim stylu.

5. Razowe penne z łososiem i rukolą

Razowe penne z łososiem i rukolą

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron to najlepszy przyjaciel każdego zabieganego kucharza. Dzięki niemu, w bardzo krótkim czasie, możecie stworzyć naprawdę wyjątkowe dania. Wystarczy trochę wyobraźni.

6. Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta

Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcąc gotować naprawdę szybko, warto mieć w spiżarni zapas uniwersalnych produktów, dzięki którym możemy tworzyć różnorodne dania. Wśród nich powinny znaleźć się różnego rodzaju warzywa (także te mrożone), kasze i sery.

7. Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa smaku doskonałych pierogów leniwych, przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ich nazwa to nie przypadek - nawet największy, kuchenny leniuszek przygotuje je w kilka chwil.

8. Spaghetti z pistacjowym pesto

Spaghetti z pistacjowym pesto

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym składnikiem, który zawsze warto mieć w kuchni jest pesto. Zarówno to zielone, przygotowane np. z bazylii lub pietruszki, jak i czerwone, robione z suszonych pomidorów.

9. Krewetki z pieprzem syczuańskim

Krewetki z pieprzem syczuańskim

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcemy przygotować szybki obiad, krewetki i inne owoce morza są zawsze świetnym wyborem. Ich ugotowanie zajmuje kilka chwil.

10. Ryż po hindusku

Ryż po hindusku

Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny dowód na to, że orientalne danie można przygotować właściwie bez żadnego wysiłku. Ryż w tej wersji jest on idealny dla wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego np. pokrojonego w kostkę kurczaka.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 38

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1462

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3