Dziś genialnie proste i równie smaczne danie Afryki. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Od siebie dodałam 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem
Soczewica czosnkowa po etiopsku
Składniki
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3 dojrzałe pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- papryka w proszku
- pieprz,sól,
Składniki
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3 dojrzałe pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- papryka w proszku
- pieprz,sól,

Etapy przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477



Składniki
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 3 dojrzałe pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- 2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- papryka w proszku
- pieprz,sól,
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając
Wygląda pysznie. Soczewica... mniam.
-na maśle przesmażamy czosnek aż sie zrumieni-bzdura!!! zrumieniony czosnek robi sie gorzki i niedobry!!!!