Grill - temat specjalny

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?

W tym roku, nieco wcześniej niż zwykle, na straganach zaczął pojawiać się wyjątkowo aromatyczny czosnek niedźwiedzi. Jak go wykorzystać i co smacznego można z niego ugotować?

Fot. 123RF/Picsel

Czosnek niedźwiedzi przypomina nieco konwalie. Jednak ich liści nie sposób ze sobą pomylić, gdyż po potarciu, ten pierwszy roztacza wokół siebie silny, czosnkowy zapach. Właściwości tej rośliny doskonale znały nasze babcie, które bardzo często dodawały ją do przygotowywanych potraw. Wszystko po to, aby zagwarantować sobie długie i zdrowe życie. Czosnek niedźwiedzi był zbierany w cienistych lasach, gdzie roślina ta miała najlepsze warunku do wzrostu. Warto jednak wiedzieć, że dzisiaj nie możemy przynieść go ze sobą ze spaceru, gdyż jest on częściowo chroniony. Prawo zezwala jednak na uprawianie, a zakup sadzonek nie stanowi najmniejszego problemu.

Wyjątkowe właściwości

Czosnku niedźwiedziego warto szukać na lokalnych targowiskach lub nawet poświęcić trochę energii na jego uprawę, gdyż ma on fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Podobnie jak bardziej popularny czosnek w główkach, działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim substancje pobudzają produkcję przeciwciał i mobilizują nasz organizm do walki z chorobą. Co więcej, dzięki związkom siarkowym, czosnek niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Produkty z jego dodatkiem mają właściwości odkażające i doskonale sprawdzą się jako naturalny lek na przeziębienia oraz infekcje gardła. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z kaszlem oraz uciążliwą wydzieliną, zalegającą w oskrzelach.

Roślina ta może również okazać się bardzo przydatna osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Czosnek niedźwiedzi, podobnie jak jego bardziej popularna wersja, doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. Jego regularne spożywanie sprawia, że nasz metabolizm przyśpiesza, a jelita pracują sprawniej.

Naukowcy wskazują także, iż czosnek niedźwiedzi może posiadać właściwości antynowotworowe. Spośród wszystkich roślin europejskich, zawiera on w sobie najwięcej związków siarki, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. W wyjątkowy sposób pobudzają one nasz organizm do walki z wolnymi rodnikami i produkcji enzymów, które wspomagają usuwanie toksyn. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi zawiera w sobie więcej cennych związków siarki niż ten sprzedawany w główkach.

Ze względu na wysoką zawartość adenozyny, jedząc czosnek niedźwiedzi, możemy zdecydowanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Organizm z pewnością będzie wam wdzięczny za włączenie czosnku niedźwiedziego do diety. Dzięki niemu obniżycie poziom złego cholesterolu oraz zapobiegniecie powstawaniu zakrzepów żylnych.

Co można zrobić z czonsku niedźwiedziego?

Włączenie tej odmiany czosnku do codziennego jadłospisu jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Idealnie sprawdzi się w roli aromatycznej bazy do sosów i past kanapkowych. Wystarczy zaledwie kilkanaście listków, aby przygotować wyśmienite pesto lub zaromatyzować zupę. Warto też dodać go do ciasta na makaron lub farszu do mięsa, aby w ten sposób nieco odświeżyć dobrze znane receptury. Możliwości są właściwie nieograniczone. Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Solony czosnek

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Gołąbki z czosnku niedźwiedziego

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pasta z sera i czosnku niedźwiedziego

Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Polędwiczki w czosnku niedźwiedzim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Wiosenna zupa z czosnkiem

Fot. FoodSafari na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlety mielone z czosnkiem

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Śniadaniowe tarty z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Odrywane bułeczki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52
15 min
53

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1