Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jak co roku, postanowiłam zrobić zapasy, a z części przygotować smakowite i zdrowe pesto z dodatkiem migdałów. Polecam na zdrowie! :)
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9791
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 66
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 131
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 31
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 28
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9791
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 66
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 131
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 31
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 28
Składniki
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, a następnie studzimy. Ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu lub miksujemy w rozdrabniaczu. Liście czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.
Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa. Pamiętajmy, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną. Nie można go zbierać w lasach, ale można uprawiać go na działce, sadzić na balkonie lub zakupić u zaprzyjaźnionych sprzedawców. Często czosnek mylony jest z liśćmi konwalii, które są trujące. W czosnku jadalne są listki, natomiast jego kwiaty nie nadają się do spożycia. Tymczasem zachęcam Was do przygotowania pesto. Mam nadzieję, że i Wy zostaniecie oczarowani intensywnym smakiem i aromatem czosnku niedźwiedziego.