Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jak co roku, postanowiłam zrobić zapasy, a z części przygotować smakowite i zdrowe pesto z dodatkiem migdałów. Polecam na zdrowie! :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 207
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 194
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16258
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 85
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 225
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 207
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 194
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16258
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 85
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 225
Składniki
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, a następnie studzimy. Ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu lub miksujemy w rozdrabniaczu. Liście czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.
Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa. Pamiętajmy, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną. Nie można go zbierać w lasach, ale można uprawiać go na działce, sadzić na balkonie lub zakupić u zaprzyjaźnionych sprzedawców. Często czosnek mylony jest z liśćmi konwalii, które są trujące. W czosnku jadalne są listki, natomiast jego kwiaty nie nadają się do spożycia. Tymczasem zachęcam Was do przygotowania pesto. Mam nadzieję, że i Wy zostaniecie oczarowani intensywnym smakiem i aromatem czosnku niedźwiedziego.