Ewa_Gotuje

Jak gotować wątróbkę?

Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek.

Fot. 123RF/Picsel

Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację.

Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z anemią. Jedząc wątróbkę dostarczycie do organizmu potężną dawkę białka, witamin z grupy B, żelaza oraz cynku, niezbędnych dla jego prawidłowej pracy.

Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Delikatne mięso uzyskamy również, mocząc wątróbkę w mleku. Chcąc mieć pewność, że każdy z naszych domowników zje ją ze smakiem, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które zawsze zagwarantują wam sukces kulinarny. Gdzie ich szukać? Oczywiście na Smakerze! W końcu dla naszych użytkowników nie ma zadań niemożliwych.

 

1. Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Wątróbka i jabłko to naprawdę bardzo zgrany duet, który bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji go spróbować, warto nadrobić zaległości.

 

2. Wątróbka z grzybami

Wątróbka z grzybami

Fot. Jolanecia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nasza użytkowniczka poleca w tym przepisie pieczarki, ponieważ bez trudu dostaniemy przez cały rok. Jeśli jednak z znajdziecie w swojej kuchni samodzielnie zebrane grzyby leśne, takie jak np. podgrzybki lub borowiki, śmiało po nie sięgnijcie.

 

3. Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny, bardzo tradycyjny sposób na podanie wątróbki. Karmelizowana cebulka to wyjątkowo smaczny dodatek do tego rodzaju mięsa - nadaje mu wyjątkowy aromat oraz sprawia, że nigdy nie będzie gorzka.

 

4. Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że wątróbka to prosty składnik, którego raczej nie serwujemy w czasie eleganckich spotkań. Tymczasem nasz użytkownik udowadnia, iż przy odrobinie wysiłku możemy zmienić ją w bardzo wyrafinowaną przekąskę.

 

5. Roladki drobiowe z wątróbką

Roladki drobiowe z wątróbką

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli lubicie różnego rodzaju rolady i roladki, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Osoby, które do tej pory omijały potrawy z wątróbką szerokim łukiem nawet nie zorientują się, że ją jedzą.

 

6.Krokiety z wątróbką i papryką

Krokiety z wątróbką i papryką

Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krokiety zwykle serwujemy z nadzieniem grzybowym lub kapuścianym. A co powiecie na farsz wątróbkowy? Będzie fantastycznym urozmaiceniem potrawy, którą lubią niemal wszyscy.

 

7. Zakąska z wątróbki

Zakąska z wątróbki

Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ostatnim czasie bardzo popularną przekąską stały się suszone śliwki zawijane w boczek. A co powiecie na inną wersję tego dania, w której główną rolę odgrywa wątróbka? Gwarantujemy, że będzie to hit każdego przyjęcia.

 

8. Pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto bardzo prosty sposób na przekonanie do wątróbki osób, które do tej pory za nią nie przepadały. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami, być może nawet nie domyślą się, że jedzą niezbyt lubiane kawałki mięsa.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0