Jak udekorować świąteczne pierniki? Lukier, czekolada, a może lemon curd - najlepsze patenty

Pierniczki to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego stołu - dużą wagę przywiązuje się nie tylko do ich pieczenia, ale również ozdabiania. Jak udekorować świąteczne pierniczki, żeby zachwycały swoim smakiem i ładnie prezentowały się na stole? Poznaj kilka najlepszych patentów.

Jak udekorować świąteczne pierniki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu pierniczki uchodzą za obowiązkowy element każdego świątecznego menu - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze mogą posłużyć za dekorację stołu lub choinki. Dużą frajdę sprawia nie tylko ich pieczenie i nadawanie im różnych kształtów, ale również ich ozdabianie. Jak udekorować świąteczne pierniki, żeby cieszyły oko i zachwycały swoim smakiem? Jak je przyrządzić krok po kroku i jaką polewę do nich przygotować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

 Sprawdź także: Masa makowa z puszki. Co do niej dodać?

Świąteczne pierniki - przepis

Jak zrobić świąteczne pierniki? Przepis na tradycyjną wersję jest prosty do zrealizowania. Najpierw musisz oczywiście zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, miód, sodę oczyszczoną, masło, jajka, mleko oraz przyprawę do pierników. W razie potrzeby możesz dodać również nieco kakao.  

Na początek przesiej mąkę przez sitko. Wlej na nią rozpuszczony, gorący miód i wymieszaj - najlepiej za pomocą noża. W międzyczasie dorzuć sodę oczyszczoną, cukier, kakao (opcjonalnie), masło, przyprawy oraz jajko. Na końcu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj całość. Ugniataj ciasto do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i uformuj z niego kulę.  

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Za pomocą dowolnych foremek wykrój z niej pierniki. Po wykonaniu tych czynności przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Twoje pierniki wyszły zbyt twarde? Zatem po obróbce termicznej zamknij je na jakiś czas w puszce lub w pojemniku razem z kawałkami cytryny, jabłka lub skórką pomarańczy.  

Jak udekorować świąteczne pierniki? 

Nie ulega wątpliwości, że dekorowanie pierników to jeden z najprzyjemniejszych elementów ich przyrządzania - zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W trakcie tego procesu można dać się ponieść wyobraźni i wyczarować z nich prawdziwe dzieła sztuki. Aby jednak stworzyć coś niebanalnego, należy zaopatrzyć się w odpowiednie dodatki.  

Jak udekorować świąteczne pierniki? Możliwości jest co najmniej kilka. Jeśli nie wyobrażasz sobie ich bez lukru, w pierwszej kolejności sięgnij właśnie po ten składnik. Zanim jednak umieścisz go na pierniczkach, wykonaj na nich obrys, aby lukier z nich nie spływał. Jeśli zdecydujesz się na oprószenie ich posypkami, zrób to, zanim lukier wyschnie - dzięki temu będą lepiej trzymały się ich powierzchni.  

Jak wyczarować lukier do pierników? Jest to niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to połączyć cukier puder z ubitymi białkami jaj oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby możesz regulować jego gęstość, dodając do niego więcej wody lub cukru pudru. Gotowy składnik najlepiej nanosić na pierniki za pomocą rękawa cukierniczego - dzięki temu łatwiej będzie ci tworzyć precyzyjne wzory. Wolisz pokryć nim całe pierniczki? Wobec tego zacznij od obrysowania ich konturu, a następnie rozprowadź lukier na powierzchni przy użyciu szpatułki, igły lub wykałaczki.  

Co jeszcze możesz wykorzystać do dekorowania swoich świątecznych pierników? Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie jadalnego brokatu lub mieniących się płatków. Do dyspozycji masz także jadalne perełki oraz ozdoby z masy cukrowej. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby część pierniczków pomalować specjalnymi pisakami lub farbkami bądź spryskać je barwnikami w sprayu.  

Jak udekorować świąteczne pierniki, jeśli nie lukrem czy pisakami? Równie dobrze możesz sięgnąć po bardziej naturalne składniki, włączając w to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy, w tym płatki migdałów. Świetnie sprawdzą się tutaj również słone i słodkie przekąski, np. czekoladowe drażetki, mini pralinki czy solone precelki. Pamiętaj, że ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia.  

Jeśli chodzi a sam sposób dekorowania, dobierz go do konkretnego wzoru. Na choinkach możesz tworzyć łańcuchy z kolorowych posypek oraz bombki z jadalnych perełek. Masz pod ręką śnieżynki lub bałwanki? Zatem pokryj je śnieżnobiałym lukrem. Jeśli twój wybór padł na domki, koniecznie dodaj do nich element w postaci dymu z komina, za który posłuży ci wata cukrowa - twoi bliscy z pewnością będą pozytywnie zaskoczeni.  

Jaka polewa na świąteczne pierniki?

Brokatowe i kolorowe pierniczki to nie twoja bajka? Wcale nie musisz pokrywać ich całym wachlarzem dodatków - możesz ograniczyć się jedynie do polewy. Jaka polewa na świąteczne pierniki będzie najlepsza? W tym przypadku dobrze jest postawić na klasykę, czyli czekoladę. Jeśli planujesz dać tylko kilka czekoladowych akcentów, po prostu rozpuść tabliczkę w kąpieli wodnej. Planujesz polać nią całe ciastka? W takim razie rozpuść ją w rondelku razem z masłem.

Doskonałą alternatywą dla czekoladowej polewy będzie ta kakaowa. Aby ją przygotować, roztop w rondelku masło, wsyp do niego cukier i kakao, po czym delikatnie podgrzej, cały czas mieszając. Preferujesz owocowe nuty? Zatem idealną opcją dla ciebie będzie lemon curd, czyli słodko-kwaśny krem cytrynowy, który przyrządzisz z cytryn, jajek, masła oraz cukru.  

Jakie foremki do pierników wybrać?

Skoro już wiesz, jak udekorować świąteczne pierniki, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie foremki kupić, aby nadać im ciekawe kształty. Jeśli kierujesz się tradycją, sięgnij po te typowo świąteczne. Do dyspozycji masz m.in. choinki, bombki, bałwanki, domki, gwiazdki oraz piernikowe ludziki. Dobrze sprawdzą się tutaj również foremki w kształcie Mikołaja, aniołków, reniferów, dzwoneczków czy płatków śniegu.  

Na rynku dostępne są trzy różne rodzaje foremek. Pierwszy z nich to tzw. wykrawacze, które - jak sama nazwa wskazuje - służą do wykrawania kształtów z ciasta. Druga opcja to foremki do pieczenia z dnem, które podczas pieczenia utrzymują kształt masy. Trzecia grupa to foremki do odciskania, którymi odciśniesz wybrany kształt na masie piernikowej - resztę będziesz musiał zrobić przy użyciu noża.  

Na jakie foremki postawić w przypadku świątecznych pierniczków? Odpowiedź brzmi - na wykrawacze. Ich ostre krawędzie ułatwią ci pracę i umożliwią wykrawanie ciastek bez większego wysiłku. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w te wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ - w przeciwieństwie do tych z aluminium - są mniej podatne na uszkodzenia i odkształcenia.  

A co z plastikowymi foremkami? Co prawda są one mniej ostre niż te metalowe, jednak może mieć to swoje plusy. Przede wszystkim są one bezpieczniejsze w użyciu, co ma duże znaczenie, jeśli pieczesz pierniczki wspólnie z dziećmi. Na uwagę zasługuje również fakt, że są one proste w utrzymaniu czystości i - podobnie jak te ze stali nierdzewnej - odporne na odkształcenia. 

1. Przepis na pierniczki korzenne

 Przepis na pierniczki korzenne Zobacz przepis

Pierniczki z lukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierniczki z lukrem i ozdobami

 Pierniczki z lukrem i ozdobami Zobacz przepis

Jak udekorować pierniczki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierniczki

 Pierniczki Zobacz przepis

Pierniczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierniczki z witrażykiem

 Pierniczki z witrażykiem Zobacz przepis

Pierniczki z witrażykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierniczki świąteczne

 Pierniczki świąteczne Zobacz przepis

Pierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pierniczki toruńskie

 Pierniczki toruńskie Zobacz przepis

Przepis na pierniczki toruńskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kolorowe pierniczki świąteczne

 Kolorowe pierniczki świąteczne Zobacz przepis

Pierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierniczki nadziewane w czekoladzie

 Pierniczki nadziewane w czekoladzie Zobacz przepis

Pierniczki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15036

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 157

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0