Soda oczyszczona w kuchni. Nie tylko do ciast

Soda oczyszczona w kuchni najczęściej przydaje się do tworzenia pysznych wypieków. Tymczasem można ją jeszcze wykorzystać na wiele innych sposobów. Poznaj 12 zastosowań, które ułatwią ci gotowanie i porządki kuchenne.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Soda oczyszczona dobrze znana jest kucharzom - to produkt często używany do pieczenia pulchnych i pysznych ciast. Wykorzystuje się ją także w ogrodnictwie do opryskiwania roślin oraz w kosmetyce jako środek łagodzący podrażnienia skóry i składnik peelingów. Sodę oczyszczoną w kuchni można wykorzystać nie tylko do słodkich wypieków. Przekonaj się, do czego jej użyć, aby ułatwić sobie codzienne gotowanie.

Sprawdź także: Najlepsze domowe sposoby na mrówki w kuchni

Jakie właściwości ma soda oczyszczona?

Soda oczyszczona to nazwa nieorganicznego związku chemicznego, czyli wodorowęglanu sodu. To substancja lekko żrąca, o zasadowym odczynie. Wykazuje działanie wybielające i absorbujące. Dlatego właśnie skutecznie oczyszcza powierzchnie z zabrudzeń oraz neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Dzięki swojemu spulchniającemu działaniu powoduje też wyrastanie ciast. 

Jakie są właściwości sody oczyszczonej? Napój przygotowany na bazie wody i sody przede wszystkim usunie toksyny, unormalizuje pH (odkwasi organizm) i pomoże zwalczyć dolegliwości związane ze zgagą. Taki płyn to również świetny środek odświeżający oddech - poleca się płukanie nim ust zaraz po przebudzeniu lub po zjedzeniu czosnku.

Soda pomaga również oczyścić zatkany nos oraz zredukować ból gardła podczas infekcji. Wystarczy przygotować ciepłą wodę z sodą i się nią inhalować. Wykazuje ona też pozytywne działanie na skórę. Łagodzi podrażnienia, oparzenia i rany po ukąszeniach owadów (nie wolno jej jednak nakładać na otwarte rany). 

Zobacz: Serowe oponki

Z czym można łączyć sodę oczyszczoną?

Soda oczyszczona w kuchni sprawdzi się wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli dodasz do niej inne składniki, które wzmocnią jej działanie. Z czym można łączyć sodę oczyszczoną i jakie ma wtedy właściwości?

Wszystkim odchudzającym się osobom polecana jest mikstura z sody i soku z cytryny, która przyspiesza metabolizm i usprawnia trawienie. Wykazuje też wiele innych prozdrowotnych właściwości (m.in. oczyszcza wątrobę, dostarcza dużą dawkę potasu i witaminy C, odkwasza organizm) oraz zawiera liczne antyoksydanty - to świetny detoks dla naszego ciała.

Z kolei soda oczyszczona z octem spirytusowym to świetny środek czyszczący, a z octem jabłkowym - prozdrowotny napój, poprawiający trawienie, pomagający zlikwidować wahania w poziomie cholesterolu, zmniejszający nadciśnienie czy zapewniający uczucie sytości na dłużej.

Sprawdź także: Gotowanie z resztek. Oto 5 potraw, które wyglądają i smakują jak z restauracji

Soda oczyszczona w kuchni - zastosowanie

Czy znasz wszystkie zastosowania sody oczyszczonej w kuchni? Najczęściej, ze względu na właściwości spulchniające, używana jest do tradycyjnych wypieków, aby wyszły naprawdę puszyste i lekkie. Tymczasem okazuje się, że można ją dodać nie tylko podczas pieczenia, ale też wielu innych czynności kulinarnych. Przekonaj się, czy wiesz, jak wykorzystać sodę oczyszczoną w kuchni:

  1. zmiękczanie twardego mięsa - jeśli obawiasz się, że mięso na gulasz wyjdzie gumowate lub twarde jak podeszwa, na kilka godzin przed duszeniem, nasmaruj je pastą z sody oczyszczonej (z odrobiną wody). Struktura mięsa zmieni się i stanie się ono bardziej kruche i podatne na obróbkę cieplną,
  2. gotowanie kalafiora - czy któryś z domowników nie przepada za intensywną wonią kalafiora? Jest na to prosty sposób - podczas gotowania warzywa dodaj do wody łyżeczkę sody oczyszczonej, a zneutralizujesz brzydki zapach, 
  3. lemoniada z bąbelkami - jaki jest szybki przepis na gazowany napój? Do wody z cytryną i miętą dosyp pół łyżeczki sody oczyszczonej, a otrzymasz wyśmienity trunek z bąbelkami. To świetna ciekawostka, którą możesz pokazać również najmłodszym,
  4. wegańskie ciasta - do takich wypieków nie używa się jajek i mleka. Najczęściej powstają więc na bazie mąki, warzyw lub owoców. Aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie pulchne i lekkie, warto dodać łyżeczkę sody,
  5. namaczanie roślin strączkowych - soda dodana podczas gotowania roślin strączkowych sprawia, że szybciej miękną i stają się pyszne. Wypróbuj m.in. podczas przyrządzania grochu i ciecierzycy,
  6. redukcja kwaśnego sosu - czasami przygotowany sos wychodzi zbyt kwaśno, choćby ten pomidorowy może mieć charakterystyczny nieprzyjemny posmak. Zamiast dodawać cukier, postaw na sodę - wyrówna i podkreśli smaki dania,
  7. na idealnie słodki kompot - jeśli nie lubisz przesłodzonych napojów, przygotuj kompot z owoców lub warzyw i sody. Np. rabarbar zasyp sodą oczyszczoną (bez dodatku cukru!). Zrównoważy ona smaki warzywa i spowoduje, że płyn będzie ani zbyt kwaśny, ani za słodki,
  8. do kawy - dodanie sody oczyszczonej do kawy to świetny sposób na zneutralizowanie jej kwasowości. Jeśli masz problemy ze zgagą lub po prostu nie przepadasz za mocnym i gorzkim smakiem tego napoju, już wiesz, co robić,
  9. do ziemniaków - jak przygotować pyszne pieczone ziemniaki? Najpierw ugotuj je w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej! Nie tylko pomoże ona w utrzymaniu pięknej, jasnożółtej barwy kartofli, ale wpłynie też na pH wody. Dzięki temu zabiegowi, zewnętrzna warstwa ziemniaków jest krucha i staje się bardziej chrupiąca po pieczeniu. Wewnątrz warzywa są bardziej kremowe i miękkie,
  10. redukcja nieprzyjemnych zapachów - jeśli w twojej lodówce pozostał intensywny zapach, np. po przyrządzanej rybie i chcesz szybko się go pozbyć, przygotuj specjalną miksturę. Do kubka wlej ciepłą wodę i wsyp kopiatą łyżkę sody oczyszczonej. Wstaw taki płyn do lodówki na całą noc. Dzięki właściwościom pochłaniającym wilgoć i nieprzyjemne aromaty, soda usunie niepożądany zapach. Jeśli kroiłeś czosnek i twoje dłonie mocno nim pachną, wetrzyj w nie sodę i spłucz ciepłą wodą - woń również zniknie,
  11. karmelizowanie cebuli - aby przyspieszyć proces karmelizowania cebuli na patelni, wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, 
  12. czyszczenie sodą - po gotowaniu przychodzi czas na porządki kuchenne. Tutaj również przyda się soda oczyszczona. Jeśli dodasz do niej ocet i odrobinę soku z cytryny, możesz mieć pewność, że wszystkie zabrudzenia znikną. Taki naturalny środek do sprzątania nałóż na zaschnięte plamy w piekarniku, na kuchence lub na blacie kuchennym. Żrące właściwości sody sprawią, że kuchnia będzie błyszczeć.

Soda oczyszczona w kuchni ma naprawdę wiele zastosowań (jest ich więcej niż podane 12.), które możesz odkrywać podczas codziennych kulinarnych przygód. Zadbaj więc o to, aby zawsze mieć ją w zapasie.


Zobacz także:

Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 366

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 166

30 min
7
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4