Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Można użyć go do tortów, ciast, babeczek, ciasteczek i deserów. Po przygotowaniu, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13434
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14806
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6093
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13434
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1532
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14806
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6093
Składniki
Sok z cytryny, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Krem wykorzystujemy do dowolnych deserów. Polecam gorąco tiramisu cytrynowe z wykorzystaniem lemon curd: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-lemon-curd-tiramisu-tiramisu-cytrynowe,1941964,sprytnachochla.html