Dania jednogarnkowe

Masa makowa z puszki. Co do niej dodać?

Makowiec to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Doświadczone gospodynie przygotowują go z własnoręcznie mielonego maku oraz ulubionych bakalii. Jeżeli jednak brakuje ci czasu i chcesz skorzystać z gotowej masy makowej ze sklepu, koniecznie sprawdź, jakie składniki dodać do niej, aby smakowała najlepiej.

Jakie składniki dodać do masy makowej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

W każdym domu makowiec przygotowuje się nieco inaczej. Możesz przygotować go na kruchym cieście, dodać do drożdżowej gwiazdy lub zawinąć w formie rolady makowej. Nie można zapomnieć również o innych makowych przysmakach, takich jak śląskie makówki, pochodząca z dawnej kuchni kresowej kutia, a także małopolskie kluski z makiem. Do zaplanowanego przez ciebie wigilijnego smakołyku będziesz potrzebować masy makowej? Podpowiemy ci, co dodać do masy makowej z puszki, aby wzbogacić jej smak oraz zadbać o idealną konsystencję. 

Sprawdź także: Makowe desery na świąteczny stół. Ciasta, ciasteczka i desery z makiem

Co dodać do masy makowej z puszki? 

Do masy makowej warto dodać dodatkowe bakalie, świetnie sprawdzą się oczywiście rodzynki, jeżeli ciasto będą jeść tylko dorośli, możesz wcześniej namoczyć je w alkoholu, na przykład w rumie. Pasować tu będą również suszone morele, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz orzechy, na przykład włoskie lub migdały. Niektórzy miłośnicy kokosowych smaków, wsypują również wiórki. W niektórych przepisach na makowiec możemy znaleźć również poradę, aby do makowej masy dodać również starte jabłka. Wówczas masa będzie lżejsza i bardziej wilgotna. Wielbiciele słodkich smaków mogą dodatkowo doprawić masę makową porcją naturalnego miodu. 

Warto także dodać do masy makowej kaszę mannę, dzięki czemu będzie miała lepszą konsystencję, nie będzie się rozpadać, a dodatkowo ciasto będzie wygodnie się kroić. Można dodać również budyń, żółtka jaj, a także ubite białka. 

Przepisy na najlepsze makowe słodkości 

Zastanawiasz się, do jakich przepisów wykorzystać podrasowaną masę makową z puszki? Sprawdź, jakie smakołyki przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Makowiec na święta

 Makowiec na święta Zobacz przepis

Makowiec na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Świderki z masą makową

 Świderki z masą makową Zobacz przepis

Świderki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Drożdżowe rogaliki z masą makową

 Drożdżowe rogaliki z masą makową Zobacz przepis

Drożdżowe rogaliki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Muffinki z masą makowo bakaliową

 Muffinki z masą makowo bakaliową Zobacz przepis

Muffinki z masą makowo bakaliową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Seromakowiec

 Seromakowiec Zobacz przepis

Seromakowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Strucla z makiem

 Strucla z makiem Zobacz przepis

Strucla z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kołacz z makiem

 Kołacz z makiem Zobacz przepis

Kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Drożdżówki z makiem

 Drożdżówki z makiem Zobacz przepis

Drożdżówki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chałka z makiem

 Chałka z makiem Zobacz przepis

Chałka z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pączki z masą makową i marmoladą

 Pączki z masą makową i marmoladą Zobacz przepis

Pączki z masą makową i marmoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: Smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 33

30 min
1
Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 225

15 min
8
Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 19006

15 min
36

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0