Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na tradycyjny śląski wypiek czyli kołacz z makiem, a dokładniej mówiąc kołocz. U mnie w uproszczonej wersji na małą blachę. Bardzo polecam i życzę smacznego :-)
mikser, maszynka do mielenie i drobne sitko, blacha o wymiarach 24cm x 24cm
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 679
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 147
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 679
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 147
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 83
Składniki
1. 500 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. 2. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wsypujemy 200 g mąki, 80 g cukru, 7 g drożdży suchych - mieszamy. Dodajemy 25 g miękkiego masła, 1 jajko i mieszamy łyżką. 3. Dolewamy ok. 1/4 szklanki mleka, mieszamy i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 5. Teraz czas na kruszonkę. Potrzebujemy 150 g zimnego masła, 150 g cukru pudru, 90 g mąki pszennej, 1 żółtko i odrobinę ciasta drożdżowego. 6. Najpierw siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę. 7. Zagniecione ciasto na kruszonkę oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki. Musi być dobrze schłodzone przed wyłożeniem na ciasto. 8. Wracamy do masy makowej. Sparzony mak odsączamy na sicie, a następnie przekręcamy przez maszynkę dwa razy, na sicie o drobnych oczkach. 9. Zmielony mak przekładamy do misy miksera, miksując dodajemy 3 żółtka. 10. Dodajemy 3/4 szklanki cukru i dalej miksujemy. 11. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu oraz 1 budyń. Budyń jest opcjonalny, powoduje, że po upieczeniu masa makowa przybiera brązowy kolor, jeżeli komuś to przeszkadza, może pominąć ten składnik. 12. I jeszcze olejek migdałowy. 13. Do zmiksowanej masy makowej dodajemy 100 g sparzonych rodzynków oraz 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. 14. 4 białka (3 z masy makowej i 1 z kruszonki) ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 15. Ubitą pianę mieszamy z masą makową. 16. Teraz wracamy do ciasta drożdżowego. Powinno już podwoić swoją objętość. Zagniatamy je przez chwilę, następnie wałkujemy na kształt blachy. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki możemy wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przekładamy na blachę. 17. Ciasto wyrównujemy, tak by ładnie wypełniało dno blachy i dziurkujemy widelcem. 18. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i wyrównujemy. 19. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na warstwę maku palcami wyskubujemy ciasto kruszonkowe. 20. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 50 minut, z grzaniem góra-dół. Bardzo wiele przepisów, które można znaleźć w sieci ma podaną temperaturę 200 stopni C. Też piekłam w ten sposób i niestety kołacz się przypalał, dlatego u mnie tą temperaturą jest 180 stopni C. 21. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej kroić je dopiero na następny dzień. Wierzch przyprószamy cukrem pudrem. Ciasto jest przepyszne, kruszonka krucha jak powinna, całość to "niebo w gębie", serdecznie polecam :-)