Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Kołacz z makiem
  • Ciasta
  • Przepis na

Kołacz z makiem

09.12.2022 Odsłon: 13622
5.0 (30 oceny)

Przepis dnia: 17-12-2022

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Kawa-z-mlekiem
Kawa-z-mlekiem

Proponuję dziś przepis na tradycyjny śląski wypiek czyli kołacz z makiem, a dokładniej mówiąc kołocz. U mnie w uproszczonej wersji na małą blachę. Bardzo polecam i życzę smacznego :-)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, maszynka do mielenie i drobne sitko, blacha o wymiarach 24cm x 24cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2445

do 30 min 30 min
8
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 622

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2733

do 15 min 15 min
7
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 93

do 15 min 15 min
1
KORAL
KORAL
Desery

Czekoladowa babeczka "Lawa" Fondant

Desery Czekoladowa babeczka "Lawa" Fondant

Uwielbiamy ten deser, prosty i szybki w przygotowaniu, można zrobić go wcześn...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Babeczki

Odsłon: 78

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 61

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2445

do 30 min 30 min
8
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 622

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2733

do 15 min 15 min
7
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 93

do 15 min 15 min
1
KORAL
KORAL
Desery

Czekoladowa babeczka "Lawa" Fondant

Desery Czekoladowa babeczka "Lawa" Fondant

Uwielbiamy ten deser, prosty i szybki w przygotowaniu, można zrobić go wcześn...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Babeczki

Odsłon: 78

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 61

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Kołacz z makiem
Autor:
Kawa-z-mlekiem
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto drożdżowe
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • ok 1/4 szklanki mleka
  • 7 g suchych drożdży
Nadzienie
  • 500 g suchego maku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 budyń (opcjonalnie)
Kruszonka
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • odrobina ciasta drożdżowego
Sposób przygotowania:
1

1. 500 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. 2. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wsypujemy 200 g mąki, 80 g cukru, 7 g drożdży suchych - mieszamy. Dodajemy 25 g miękkiego masła, 1 jajko i mieszamy łyżką. 3. Dolewamy ok. 1/4 szklanki mleka, mieszamy i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 5. Teraz czas na kruszonkę. Potrzebujemy 150 g zimnego masła, 150 g cukru pudru, 90 g mąki pszennej, 1 żółtko i odrobinę ciasta drożdżowego. 6. Najpierw siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę. 7. Zagniecione ciasto na kruszonkę oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki. Musi być dobrze schłodzone przed wyłożeniem na ciasto. 8. Wracamy do masy makowej. Sparzony mak odsączamy na sicie, a następnie przekręcamy przez maszynkę dwa razy, na sicie o drobnych oczkach. 9. Zmielony mak przekładamy do misy miksera, miksując dodajemy 3 żółtka. 10. Dodajemy 3/4 szklanki cukru i dalej miksujemy. 11. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu oraz 1 budyń. Budyń jest opcjonalny, powoduje, że po upieczeniu masa makowa przybiera brązowy kolor, jeżeli komuś to przeszkadza, może pominąć ten składnik. 12. I jeszcze olejek migdałowy. 13. Do zmiksowanej masy makowej dodajemy 100 g sparzonych rodzynków oraz 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. 14. 4 białka (3 z masy makowej i 1 z kruszonki) ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 15. Ubitą pianę mieszamy z masą makową. 16. Teraz wracamy do ciasta drożdżowego. Powinno już podwoić swoją objętość. Zagniatamy je przez chwilę, następnie wałkujemy na kształt blachy. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki możemy wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przekładamy na blachę. 17. Ciasto wyrównujemy, tak by ładnie wypełniało dno blachy i dziurkujemy widelcem. 18. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i wyrównujemy. 19. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na warstwę maku palcami wyskubujemy ciasto kruszonkowe. 20. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 50 minut, z grzaniem góra-dół. Bardzo wiele przepisów, które można znaleźć w sieci ma podaną temperaturę 200 stopni C. Też piekłam w ten sposób i niestety kołacz się przypalał, dlatego u mnie tą temperaturą jest 180 stopni C. 21. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej kroić je dopiero na następny dzień. Wierzch przyprószamy cukrem pudrem. Ciasto jest przepyszne, kruszonka krucha jak powinna, całość to "niebo w gębie", serdecznie polecam :-)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki