Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe rogaliki z masą makową
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Składniki
Składniki na rozczyn umieścić w misce, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy również użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotować nadzienie, chyba, że używanie gotowej masy makowej z puszki wtedy nie trzeba jej w żaden sposób przygotowywać. Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać trochę mleka, jeli mało słodka to dodać miód. Gotową masę wymieszać z białkiem. ( białka nie ubijam) Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczkę maku i zawinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrosną na 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać orzeszkami. Smacznego!