Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Idealne do świątecznego koszyczka, ale też szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. To takie ciasto makowe bez krojenia.
foremki na babeczki, mikser, rondelek
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4349
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7303
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85610
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4349
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7303
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85610
Składniki
masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki. Pieczemy ok. 20 min w 180°C.