Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Idealne do świątecznego koszyczka, ale też szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. To takie ciasto makowe bez krojenia.
foremki na babeczki, mikser, rondelek
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 116
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1130
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 451
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 116
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1130
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 451
Składniki
masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki. Pieczemy ok. 20 min w 180°C.