Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Idealne do świątecznego koszyczka, ale też szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. To takie ciasto makowe bez krojenia.
foremki na babeczki, mikser, rondelek
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30442
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30442
Składniki
masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki. Pieczemy ok. 20 min w 180°C.