Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na połączenie klasycznego sernika z makowcem.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52118
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 256
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2494
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52118
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 256
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2494
Składniki
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g margaryny i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min
4 żółtka oddzielić od białek. 125 g margaryny utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać.
Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.