Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Pączki z masą makową i marmoladą
  • Ciasta
  • Przepis na

Pączki z masą makową i marmoladą

28.01.2019 Odsłon: 4325
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
babcitereskiciasta
babcitereskiciasta

Pączki nie tylko na "tłusty czwartek". Tradycyjne to z marmoladą, ale pyszne są też z nadzieniem makowym. Rodzina je uwielbia.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (15)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Przetwory

Konserwa kebab

Przetwory Konserwa kebab

Konserwa kebab to pyszny pomysł na domową wędlinę na kanapki czy też dodatek...

  • Bałkańska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Jagnięcina
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 1388

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 9272

do 15 min 15 min
14
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 272

do 15 min 15 min
2
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4397

do 30 min 30 min
36
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7327

do 30 min 30 min
44
Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85662

do 30 min 30 min
72
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Przetwory

Konserwa kebab

Przetwory Konserwa kebab

Konserwa kebab to pyszny pomysł na domową wędlinę na kanapki czy też dodatek...

  • Bałkańska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Jagnięcina
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Odsłon: 1388

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 9272

do 15 min 15 min
14
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 272

do 15 min 15 min
2
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4397

do 30 min 30 min
36
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7327

do 30 min 30 min
44
Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85662

do 30 min 30 min
72
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Pączki z masą makową i marmoladą
Autor:
babcitereskiciasta
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg.mąki -10 żółtek -1/3 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -szczypta soli -200 g. masła -100 g. drożdży (rozczyn) -0,5 l. mleka -1 łyżka spirytusu
  • MASA MAKOWA:
  • -400 g. maku przemielonego -50 g. masła -1 łyżka miodu
  • -2 ubite białka -2 łyżki orzechów zmielonych -aromat migdałowy albo pomarańczowy
  • -rodzynki, albo żurawina -kandyzowana skórka pomarańczowa
  • -1/2 szklanka cukru -1/4 szklanki gorącej wody
  • NADZIENIE Z MARMOLADĄ:
  • -ok.300 g.twardej marmolady wieloowocowej
  • TŁUSZCZ: -ok.3 l.oleju do smażenia.
  • DO OBLANIA:- lukier cytrynowy
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
Sposób przygotowania:
1

Żółtka utrzeć z cukrem na "kogel mogiel".Białka można zamrozić, potem wykorzystać do bezy.

2

Z drożdży zrobić rozczyn (1 łyżkę cukru,1ł. mąki i ok.2ł. letniego mleka),rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić do letniego, mleko podgrzać do letniego. Do żółtek przesiać mąkę i dodać sól.

3

Do mąkę, dodać rozczyn, letnie mleko i wymieszać łopatkę.Potem trochę zagnieść ręką, dodać rozpuszczone letnie masło i spirytus. Zagniatać aż przestanie kleić się do rąk.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

4

masa makowa-Do garnka wlać, wodę, rozpuścić masło, miód, cukier. Dodać mielony mak, aromat, bakalie i wymieszać.Chwilkę podgrzewać, potem ostudzić. Dodać ubite białka i wymieszać.Można użyć mak z puszki, ale swój jest lepszy. Ciasto podzielić na części. Nabierać porcjami na podsypaną mąką stolnicę. Wałkować na ok.7 mm. Foremką wycinać placuszki. Nakładać nadzienie z maku po 1 łyżeczce i skleić przeciwległe boki. Następnie sklejać drugie przeciwległe boki.Dokładnie resztę ciasta pozaciągać i trochę spłaszczyć.

5

Z marmoladą postąpić tak samo.

6

Można ciasto rozwałkować na ok.5mm. Foremką lekko zaznaczyć pozycje pączków, ale tylko na połowie ciasta.W zaznaczone miejsca, ułożyć nadzienie. Przykryć drugą połową ciasta i powycinać pączki.

7

Odkładać pączki,sklejeniem na ściereczkę do wyrośnięcia.

8

Jak podrosną to można smażyć.Wyrośnięte pączki jak kulka, radzę przed smażeniem, lekko spłaszczyć. Kulki nie chcą się odwracać, pływają jak chcą.

9

Podrośnięte paczki smażyć,partiami na rozgrzanym oleju, ale na średnim ogniu. Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz,spali paczki a mało nie dopiecze w środku.Pamiętać że wrzucać dołem pączka, na olej. Smażyć do zrumienienia.

10

Patyczkiem od szaszłyków, odwracać przyrumienione pączki, na drugą stronę. Znowu smażyć kilka minut.

11

Można smażyć w frytownicy. Ja jednak wolę w woku, bo więcej zmieści się pączków.

12

Usmażone pączki,wyjmować łyżką cedzakową, na ręcznik papierowy.

13

Dobrze jest odkładać pączki w misce, bokiem. Wtedy nie pogniotą się.

14

Najlepiej jeden rodzaj pączków, oprószyć cukrem pudrem a drugi polukrować.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki