Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 29
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6797
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 237
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 186
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 446
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 29
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6797
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 237
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 186
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 446
Składniki
Pomada - Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować tak długo aż będzie przezroczysta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę śmietankową. Dodać na koniec sok z cytryny. Pomadę śmietankową schłodzić kilka minut.
Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ubijać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej szpatułką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Pieczenie do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i podzielić na trzy części. Odwrócić ,,do góry nogami,, U mnie wierzchni placek staje się dolnym plackiem, a dolny górnym, ponieważ bardziej równy jest spodni placek.
Placek umieścić na blaszce tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować cienko dżemem wiśniowym pozostawiając centymetrowy margines. Posmarować pomadą śmietanową i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem i nałożyć pomadę. Przykryć ostatnim plackiem i placek nasączyć ponczem. Posmarować kremem i wierzch i boki. Boki obłożyć płatkami migdałowymi. Wyrównać i poukładać na wierzchu galaretki w czekoladzie. Wstawić do lodówki.
Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo masę kajmakową czekoladową. Przełożyć do rękawa cukierniczego i powyciskać rozetki na torcie. Ozdobić wisienkami. Schłodzić, najlepiej całą noc.
Smacznego.