Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Składniki
Pomada - Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować tak długo aż będzie przezroczysta. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę śmietankową. Dodać na koniec sok z cytryny. Pomadę śmietankową schłodzić kilka minut.
Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ubijać. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej szpatułką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Pieczenie do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i podzielić na trzy części. Odwrócić ,,do góry nogami,, U mnie wierzchni placek staje się dolnym plackiem, a dolny górnym, ponieważ bardziej równy jest spodni placek.
Placek umieścić na blaszce tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować cienko dżemem wiśniowym pozostawiając centymetrowy margines. Posmarować pomadą śmietanową i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem i nałożyć pomadę. Przykryć ostatnim plackiem i placek nasączyć ponczem. Posmarować kremem i wierzch i boki. Boki obłożyć płatkami migdałowymi. Wyrównać i poukładać na wierzchu galaretki w czekoladzie. Wstawić do lodówki.
Utrzeć masło na puch i dodawać stopniowo masę kajmakową czekoladową. Przełożyć do rękawa cukierniczego i powyciskać rozetki na torcie. Ozdobić wisienkami. Schłodzić, najlepiej całą noc.
Smacznego.