Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1059
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1373
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7222
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1059
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1373
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7222
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Orzechy posiekaj a obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odciśnij z jabłek nadmiar soku. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj powoli po jednym żółtku, dodaj mąkę z proszkiem i kaszę mannę. Dołóż jabłka i masę makową. Zmiksuj. Dodaj do ciasta bakalie i ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Sok z cytryny zmiksuj z białkiem. Powoli dodawaj cukier puder- do czasu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji Wylej na wierzch ciasta, ozdób bakaliami.