Grill - temat specjalny

Jak zrobić leczo? Smak zaklęty w prostocie

Leczo to dobrze znane danie, które często gości na polskich stołach – w szczególności w sezonie letnim. Jest lekkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Jak zrobić leczo i jakie są jego najpopularniejsze warianty? Spróbuj przygotować je wszystkie!

Fot. 123RF/Picsel

Dzięki dużej zawartości warzyw leczo to bardzo sycące, a zarazem lekkostrawne danie. Często sięgamy po nie, gdy nasza głowa jest pusta i brakuje nam inspiracji na pożywny obiad. Do największych zalet lecza należy fakt, iż jest to danie jednogarnkowe - wymaga mało pracy i żadnych skomplikowanych kuchennych przyrządów. Praktycznie robi się samo!

Oryginalnie leczo jest tradycyjnym węgierskim daniem. Może cię to zdziwi, ale w węgierskich przepisach na próżno doszukiwać się cukinii. Tradycyjne wydanie jest również o wiele lżejsze od polskiego odpowiednika. Ma więcej wody i trochę mniej warzywnych składników, które przygotowywane są na bazie dobrej jakości smalcu, a nie jak w Polsce - oleju. Niezależnie od jego wersji - węgierskiej czy polskiej - oraz dodatków i przypraw, które postanowisz użyć w tej smakowitej potrawie, leczo jest zawsze bardzo aromatyczne, kolorowe i sycące.

Leczo - przepisy na tradycyjne leczo warzywne

Nie masz pomysłu na pożywną kolację? Szukasz dodatku do obiadu? A może chcesz ugotować coś w jednym garnku przy małym nakładzie pracy? Przygotuj leczo! Przepisy łatwo dostosować do własnych preferencji. Można pozostać przy opcji opartej na jarzynach i przygotować tradycyjne leczo warzywne lub postawić na jeszcze bardziej sycącą opcję z mięsnym wkładem.

Do najpopularniejszych dodatków mięsnych, jakie spotyka się w przepisach na leczo, należą: kiełbasa, kurczak oraz wołowina. Jeżeli lubisz fantazyjne smaki, możesz wzbogacić swoje danie o chorizo. Leczo to potrawa bardzo wszechstronna. Znudziły ci się tradycyjne receptury? Dodaj do niego bataty i kolendrę, a odkryjesz leczo na nowo.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Leczo z cukinii kontra leczo z kabaczka

Leczo z cukinii czy leczo z kabaczka - co przygotować? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, należy zrozumieć tak naprawdę, czym różnią się między sobą te dwa produkty. Część osób uważa, że jest to jedno i to samo warzywo. Jest również druga grupa osób, która twierdzi, że różnica między nimi jest znacząca. A ty? Do której grupy należysz?

Prawdą jest, że cukinia i kabaczek to jedno warzywo. Kabaczkiem zwykle nazywamy cukinię, która jest bardzo duża i wyrośnięta, a w jej środku znajdują się wyraźnie wykształcone pestki. Cukinia natomiast to warzywo, które jest stosunkowo niewielkich rozmiarów w jednolitym - zielonym lub żółtym - kolorze.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na leczo z cukinii, czy na leczo z kabaczka, mamy dla ciebie tradycyjny przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Do jego przygotowania potrzebujesz: cebuli, oleju rzepakowego, papryki czerwonej, pomidorów z puszki, marchwi i cukinii. Jakie przyprawy będą pasować do tego podstawowego zestawu jarzyn? Oczywiście sól, pieprz, oregano, papryka słodka i papryka ostra.

W pierwszej kolejności zeszklij cebulkę, a później dodawaj po kolei poszczególne składniki - startą marchewkę, krojoną paprykę i cukinię ze skórką. Do warzyw możesz dodać również kostkę bulionową do smaku. Całość gotuj przez ok. 20 minut. Ostatnim etapem jest dodanie pomidorów z puszki i przypraw. Proste, prawda?

Wersja swojska: leczo z kiełbasą

Jeśli twoje kubki smakowe uwielbiają swojskie klimaty i lubisz, gdy twoje leczo jest nieco tłustsze, warto dodać do niego odrobinę kiełbasy, które nada mu charakterystycznego smaku. Leczo z kiełbasą przygotowuje się w podobny sposób jak leczo z kabaczka. Jeśli chodzi o czas przygotowania, jest on równie krótki co w wersji warzywnej.

Jako bazę możesz zastosować wyżej wymieniony przepis. Do przygotowania leczo z kiełbasą warto użyć jej surowy wariant. Pokrój ją w drobną kosteczkę i wcześniej podsmaż na oleju. Gdy będzie już chrupiąca, dokładaj do niej po kolei warzywa.

Ciekawy kulinarny efekt uzyskasz, dodając kiełbasę wędzoną. Cała potrawa uzyska lekki dymny posmak i aromat. Jeżeli nie masz ochoty na podsmażanie kiełbasy przed warzywami, możesz kupić kiełbasę gotowaną lub parzoną. W tym przypadku możesz dodać ją do garnka razem z warzywami.

Wersja drobiowa: leczo z kurczakiem

Jeżeli kiełbasa to nie twoje smaki, spróbuj leczo z kurczakiem. To wyśmienita opcja dla osób, które dbają o linię. Najbardziej dietetyczną wersję tej potrawy uzyskasz, dodając mięso z piersi.

Mięso drobiowe smaży się podobnie jak kiełbasę surową, czyli przed dodaniem warzyw. Gdy jest ono gotowe, czas na dodanie reszty składników - cebuli, papryki czerwonej i cukinii. Leczo może zostać wzbogacone również o pieczarki, które świetnie łączą się smakowo z drobiem. Na końcu zagęść leczo z kurczakiem, dodając pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy i dopraw ulubionymi przyprawami.

Zobacz przepis na pyszny bigos:

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie nie będzie stanowiło problemu nawet dla największych kucharzy-amatorów. Tradycyjny węgierski przepis zakłada użycie smalcu oraz dodatek boczku i mięsa. Takie danie jest sycące i gęsto odżywcze - jak przygotować jego wegetariańską wersję?

Aby uzyskać dymny aromat oryginału, leczo wegetariańskie można łatwo doprawić dobrej jakości wędzoną papryką, która nada głębi smaku. Smalec z węgierskiego przysmaku można zastąpić dobrym olejem, np. olejem słonecznikowym lub olejem rzepakowym. Jędrność i aromatyczność warzyw bez trudu osiągniesz wydłużoną obróbką termiczną.

Jeżeli pragniesz odtworzyć węgierską wersję co do najmniejszego szczegółu, możesz podać je z dużą ilością kaszy lub ziemniaków. Mięsne składniki łatwo zastąpić tofu, które wcześniej można zamarynować w papryce, lub tofu wędzonym, które dodatkowo zintensyfikuje doznania smakowe.

Leczo z pieczarkami

Pieczarki to jeden z nadprogramowych składników. Niemniej jednak warto dać mu szansę i dodać go do lecza. Leczo z pieczarkami jest niezwykle proste do przygotowania - jako bazę możesz zastosować wyżej opisane leczo z cukinii, które wzbogacisz o kiełbasę, mięso drobiowe lub mięso wołowe.

Pieczarki wrzuć na patelnię po podsmażeniu cebuli. W tej kolejności będą miały czas na to, aby ładnie się przyrumienić i wchłonąć nieco pozostałych smaków mikstury.

Leczo z pieczarkami to również idealna opcja dla najmłodszych, którym często trzeba „sposobem" przemycać dodatkowe warzywa w różnych daniach. Pieczarki są na tyle neutralne i łatwo dostosowują się do pozostałych składników potrawy, że nawet największy niejadek chętnie spałaszuje takie leczo. Pieczarkowy dodatek to także prosty sposób na zwiększenie odżywczości posiłku.

Zdrowe warzywne przetwory: leczo do słoików

Jak wiadomo, leczo najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pochodzą prosto z targowego straganu lub ogródka zaprzyjaźnionego rolnika. Jednak potrawa ta równie dobrze sprawdzi się w zimowe popołudnia lub wieczory, gdy zabraknie ci pomysłu na zdrowy i pożywny posiłek.

Leczo do słoików można przygotować w każdej wymienionej w naszym artykule wersji. Co ciekawe, idealnie nada się również jako baza do zup. Można je w praktyczny sposób zmiksować z wcześniej przygotowanym rosołem lub dodać do tradycyjnej zupy gulaszowej. Tak przygotowane danie spróbuj podać z ryżem lub makaronem. Palce lizać!

Poznaj najlepsze przepisy na leczo:

1. Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Leczo

Leczo

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Fot. Kaatarinaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pikantne leczo

Pikantne leczo

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Drobiowe leczo

Drobiowe leczo

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Leczo Draculi

Leczo Draculi

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 27

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2