Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne leczo

Pikantne leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1987

Dodano:

Odsłon: 2500

Leczo z cukinią z pikantnym dodatkiem papryczki habanero

Składniki

  • Kiełbasa (u mnie drobiowa) - 300g
  • Cebula - 2 szt
  • Cukinia - 2 średnie szt
  • Pomidory - 0,5kg (mogą być też z puszki)
  • Papryka czerwona - 2 szt
  • Papryka habanero - 1/4 szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/3 łyżeczki
  • Chilli - 1/3 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantne leczo

Przygotowanie

  1. Na łyżeczce oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy lekko się przypiecze dodajemy cebulę pokrojoną w piórka.
    Chwilę podsmażamy razem.

  2. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Cukinii najlepiej nie obierać, aby zachowała chrupkść.
    Dodajemy przecier, sos sojowy i przyprawy i dusimy wszystko razem około 20 minut.
    Jeśli danie jest za gęste można dolać pół szklanki wody.

  3. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń