Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 30801

Przepyszne leczo, z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego.Pycha!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.

  2. Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

  3. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolwicz 08 października 2014 Przepis bardzo ciekawy, więc przepis zabieram i stawiam plusik, ale nie wiem co to jest ta passata pomidorowa. Jeszcze się z nią nie spotkałam. Czy to może chodzi o pastę pomidorową? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń