Grill - temat specjalny

Jak zrobić placki ziemniaczane? Rób je w ten sposób, będą idealnie chrupiące!

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Z reguły smakosze placków dzielą się na zwolenników tych z dodatkiem cukru oraz osób, które kochają jeść je w wersji z mięsnym sosem. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, z pewnością zgodzisz się, że najważniejsze jest to, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowanie placków ziemniaczanych to proste zadanie, które może przysporzyć trudności niejednemu kucharzowi. Jeśli zależy wam na perfekcyjnie usmażonych plackach z chrupiącą skórą i delikatnym wnętrzem, skorzystajcie z naszych wskazówek.

Sprawdź także: Jak upiec babkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Jaki gatunek ziemniaków wybrać?

Do placków ziemniaczanych najlepiej wybrać mączystą odmianę ziemniaka, która charakteryzuje się dużą zawartością skrobi i niewielką ilością wody. Należą do nich: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur i finezja. Decydując się na jedną z nich, mamy pewność, że po usmażeniu placki zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.

Jak przygotować ciasto na placki ziemniaczane?

Zaczynamy od starcia kartofli na tarce. Do tego celu najlepiej wybrać tarkę o średnich lub dużych oczkach. Dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana zyska jednolitą konsystencję, a po usmażeniu placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Starte ziemniaki najlepiej odcedzić na gęstym sicie z nadmiaru wody. Następnie możemy dodać do nich przyprawy, jajko oraz odrobinę mąki. Z tym ostatnim składnikiem nie warto przesadzać, na trzy średniej wielkości ziemniaki możemy dodać jedną płaską łyżkę mąki. Jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde, stracą swoją chrupkość i smak.  

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Do usmażenia placków będziemy potrzebowali patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz oleju. Zaczynamy od rozgrzania patelni. Placki możemy smażyć dopiero w momencie, kiedy olej uzyska wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy położyć na patelni odrobinę ciasta i sprawdzić, czy zaczyna skwierczeć. Placki smażymy na średnim ogniu. Wyłożenie masy ziemniaczanej na zimną patelnię i smażenie na wolnym ogniu sprawi, że zaczną one chłonąć zbyt dużo tłuszczu.

Na patelnie starajmy się nakładać małe porcje ciasta. Smażenie dużych i grubych placków zajmuje znacznie więcej czasu i trudniej jest uzyskać chrupiącą strukturę. 

Placki ziemniaczane smażymy po średnio trzy-cztery minuty z każdej strony na złoty kolor. Po ściągnięciu ich z patelni przekładamy je na półmisek wyścielony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Tak usmażone placki możemy serwować solo, z dodatkiem śmietany lub sosu (np. pieczarkowego czy gulaszowego). Sprawdzą się również w roli deseru, podawane np. ze śmietaną, owocami i cukrem.

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują placki ziemniaczane. 

1. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki ziemniaczane z brukwią

 Placki ziemniaczane z brukwią Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chrupiące placki ziemniaczane

 Chrupiące placki ziemniaczane Zobacz przepis

Chrupiące placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także: 

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »

Kiedy solić ziemniaki? »

Placki ziemniaczane na siedem sposobów »

Najlepsze sosy do placków ziemniaczanych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 163

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 83

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4