Dania jednogarnkowe

Szukasz pomysłu na obiad? Jeśli chociaż raz przygotujesz to danie, z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Babka ziemniaczana to potrawa, która na długo cię nasyci. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze jest chłodno i jedyne, o czym marzysz po powrocie do domu to ciepły posiłek. Co więcej, możesz dodać do niej wiele pysznych dodatków. Sprawdź, jak zrobić babkę ziemniaczaną.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Przepis na to danie pochodzi z kuchni białoruskiej, gdzie uznawana jest za potrawę narodową. W Polsce znana jest jako jeden z najbardziej popularnych przysmaków Podlasia. Szczególną popularnością cieszy się zwłaszcza w Supraślu (ale też na Suwalszczyźnie), gdzie co roku w czerwcu są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. W zależności od miejsca występowania jest znana pod różnymi nazwami, tj.: kartoflak, pyrczok, kugel, jerbak.

Sprawdź także: Sprawdzone i tanie dania z ziemniaków. 12 najlepszych przepisów!

Z czego robi się babkę ziemniaczaną?

Podstawowy składnik tej potrawy stanowią ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się ich mączyste odmiany, tj.: igra, beryl lub bryza. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaczanej masy należy dodać surowe jajka, boczek z cebulką oraz obowiązkowo słoninę.

Smak babki ziemniaczanej można wzbogacić, uzupełniając przepis o leśne grzyby oraz eksperymentując z dodatkiem ulubionych mięs czy wędlin. Ważnym elementem są również przyprawy, które pozwolą na podkreślenie smaku. Do tego celu można użyć tradycyjnie soli i pieprzu oraz majeranku, lubczyku czy rozmarynu. Gotowe ciasto należy przełożyć do odpowiedniej formy i piec aż do momentu zrumienienia.

Jak piec babkę ziemniaczaną?

Według ludowej tradycji babkę ziemniaczaną wypiekano przez kilka godzin w piecu żeliwnym w specjalnej formie zwężanej od dołu, przez co nabierała odpowiedniego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Obecnie pieczemy ją w piekarniku po uprzednim przelaniu jej do nieprzywierającej formy lub naczynia żaroodpornego. Po spędzeniu od jednej do półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni jest gotowa do jedzenia.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną?

Po wyjęciu z blachy jeszcze ciepłą można podać ją z dodatkiem śmietany lub z gęstym grzybowym sosem. Przysmak ten jest chętnie odtwarzany zarówno w domach, gdzie przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak i w restauracjach, które serwują ten przysmak jako samodzielnie danie z dodatkiem sosu oraz w formie dodatku do gulaszu lub innych dań mięsnych.

Jak zrobić podlaską babkę ziemniaczaną?

Do przygotowania tej babki będziesz potrzebował dwóch kilogramów ziemniaków, 100 ml mleka, dwa jajka, 500 gramów boczku wędzonego, dużą cebulę oraz przyprawy (sól, pieprz i szczypta majeranku).

Na początku ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. W międzyczasie zagotuj mleko (powinno być wrzące) i dodaj od razu do startych ziemniaków. Wymieszaj i dodaj jajka. Na patelni zeszklij cebulę, dorzuć wędzony boczek pokrojony w plastry. Podsmaż i dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem. Wierzch przykryj plastrami boczku i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. półtorej godziny. Podaj z żurawiną i zimnym mlekiem.

Wypróbuj przepyszne i sprawdzone przepisy na babkę ziemniaczaną:

1. babka ziemniaczana

 babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wileńska babka ziemniaczana

 Wileńska babka ziemniaczana Zobacz przepis

Wileńska babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana (kartoflak) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

 Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka ziemniaczana z pieczarkami

 Babka ziemniaczana z pieczarkami Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka ziemniaczana - kugel

 Babka ziemniaczana - kugel Zobacz przepis

Babka ziemniaczana - kugel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1597

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 343

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8