Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Szukasz pomysłu na obiad? Jeśli chociaż raz przygotujesz to danie, z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Babka ziemniaczana to potrawa, która na długo cię nasyci. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze jest chłodno i jedyne, o czym marzysz po powrocie do domu to ciepły posiłek. Co więcej, możesz dodać do niej wiele pysznych dodatków. Sprawdź, jak zrobić babkę ziemniaczaną.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Przepis na to danie pochodzi z kuchni białoruskiej, gdzie uznawana jest za potrawę narodową. W Polsce znana jest jako jeden z najbardziej popularnych przysmaków Podlasia. Szczególną popularnością cieszy się zwłaszcza w Supraślu (ale też na Suwalszczyźnie), gdzie co roku w czerwcu są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. W zależności od miejsca występowania jest znana pod różnymi nazwami, tj.: kartoflak, pyrczok, kugel, jerbak.

Sprawdź także: Sprawdzone i tanie dania z ziemniaków. 12 najlepszych przepisów!

Z czego robi się babkę ziemniaczaną?

Podstawowy składnik tej potrawy stanowią ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się ich mączyste odmiany, tj.: igra, beryl lub bryza. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaczanej masy należy dodać surowe jajka, boczek z cebulką oraz obowiązkowo słoninę.

Smak babki ziemniaczanej można wzbogacić, uzupełniając przepis o leśne grzyby oraz eksperymentując z dodatkiem ulubionych mięs czy wędlin. Ważnym elementem są również przyprawy, które pozwolą na podkreślenie smaku. Do tego celu można użyć tradycyjnie soli i pieprzu oraz majeranku, lubczyku czy rozmarynu. Gotowe ciasto należy przełożyć do odpowiedniej formy i piec aż do momentu zrumienienia.

Jak piec babkę ziemniaczaną?

Według ludowej tradycji babkę ziemniaczaną wypiekano przez kilka godzin w piecu żeliwnym w specjalnej formie zwężanej od dołu, przez co nabierała odpowiedniego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Obecnie pieczemy ją w piekarniku po uprzednim przelaniu jej do nieprzywierającej formy lub naczynia żaroodpornego. Po spędzeniu od jednej do półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni jest gotowa do jedzenia.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną?

Po wyjęciu z blachy jeszcze ciepłą można podać ją z dodatkiem śmietany lub z gęstym grzybowym sosem. Przysmak ten jest chętnie odtwarzany zarówno w domach, gdzie przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak i w restauracjach, które serwują ten przysmak jako samodzielnie danie z dodatkiem sosu oraz w formie dodatku do gulaszu lub innych dań mięsnych.

Jak zrobić podlaską babkę ziemniaczaną?

Do przygotowania tej babki będziesz potrzebował dwóch kilogramów ziemniaków, 100 ml mleka, dwa jajka, 500 gramów boczku wędzonego, dużą cebulę oraz przyprawy (sól, pieprz i szczypta majeranku).

Na początku ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. W międzyczasie zagotuj mleko (powinno być wrzące) i dodaj od razu do startych ziemniaków. Wymieszaj i dodaj jajka. Na patelni zeszklij cebulę, dorzuć wędzony boczek pokrojony w plastry. Podsmaż i dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem. Wierzch przykryj plastrami boczku i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. półtorej godziny. Podaj z żurawiną i zimnym mlekiem.

Wypróbuj przepyszne i sprawdzone przepisy na babkę ziemniaczaną:

1. babka ziemniaczana

 babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wileńska babka ziemniaczana

 Wileńska babka ziemniaczana Zobacz przepis

Wileńska babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana (kartoflak) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

 Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka ziemniaczana z pieczarkami

 Babka ziemniaczana z pieczarkami Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka ziemniaczana - kugel

 Babka ziemniaczana - kugel Zobacz przepis

Babka ziemniaczana - kugel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
>60 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5