Boże Narodzenie - na słodko

Jak upiec babkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na obiad? Jeśli chociaż raz przygotujesz to danie, z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Babka ziemniaczana to potrawa, która na długo cię nasyci. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze jest chłodno i jedyne, o czym marzysz po powrocie do domu to ciepły posiłek. Co więcej, możesz dodać do niej wiele pysznych dodatków. Sprawdź, jak zrobić babkę ziemniaczaną.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Przepis na to danie pochodzi z kuchni białoruskiej, gdzie uznawana jest za potrawę narodową. W Polsce znana jest jako jeden z najbardziej popularnych przysmaków Podlasia. Szczególną popularnością cieszy się zwłaszcza w Supraślu (ale też na Suwalszczyźnie), gdzie co roku w czerwcu są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. W zależności od miejsca występowania jest znana pod różnymi nazwami, tj.: kartoflak, pyrczok, kugel, jerbak.

Sprawdź także: Sprawdzone i tanie dania z ziemniaków. 12 najlepszych przepisów!

Z czego robi się babkę ziemniaczaną?

Podstawowy składnik tej potrawy stanowią ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się ich mączyste odmiany, tj.: igra, beryl lub bryza. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaczanej masy należy dodać surowe jajka, boczek z cebulką oraz obowiązkowo słoninę.

Smak babki ziemniaczanej można wzbogacić, uzupełniając przepis o leśne grzyby oraz eksperymentując z dodatkiem ulubionych mięs czy wędlin. Ważnym elementem są również przyprawy, które pozwolą na podkreślenie smaku. Do tego celu można użyć tradycyjnie soli i pieprzu oraz majeranku, lubczyku czy rozmarynu. Gotowe ciasto należy przełożyć do odpowiedniej formy i piec aż do momentu zrumienienia.

Jak piec babkę ziemniaczaną?

Według ludowej tradycji babkę ziemniaczaną wypiekano przez kilka godzin w piecu żeliwnym w specjalnej formie zwężanej od dołu, przez co nabierała odpowiedniego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Obecnie pieczemy ją w piekarniku po uprzednim przelaniu jej do nieprzywierającej formy lub naczynia żaroodpornego. Po spędzeniu od jednej do półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni jest gotowa do jedzenia.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną?

Po wyjęciu z blachy jeszcze ciepłą można podać ją z dodatkiem śmietany lub z gęstym grzybowym sosem. Przysmak ten jest chętnie odtwarzany zarówno w domach, gdzie przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak i w restauracjach, które serwują ten przysmak jako samodzielnie danie z dodatkiem sosu oraz w formie dodatku do gulaszu lub innych dań mięsnych.

Jak zrobić podlaską babkę ziemniaczaną?

Do przygotowania tej babki będziesz potrzebował dwóch kilogramów ziemniaków, 100 ml mleka, dwa jajka, 500 gramów boczku wędzonego, dużą cebulę oraz przyprawy (sól, pieprz i szczypta majeranku).

Na początku ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. W międzyczasie zagotuj mleko (powinno być wrzące) i dodaj od razu do startych ziemniaków. Wymieszaj i dodaj jajka. Na patelni zeszklij cebulę, dorzuć wędzony boczek pokrojony w plastry. Podsmaż i dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem. Wierzch przykryj plastrami boczku i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. półtorej godziny. Podaj z żurawiną i zimnym mlekiem.

Wypróbuj przepyszne i sprawdzone przepisy na babkę ziemniaczaną:

1. babka ziemniaczana

 babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wileńska babka ziemniaczana

 Wileńska babka ziemniaczana Zobacz przepis

Wileńska babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana (kartoflak) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

 Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka ziemniaczana z pieczarkami

 Babka ziemniaczana z pieczarkami Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka ziemniaczana - kugel

 Babka ziemniaczana - kugel Zobacz przepis

Babka ziemniaczana - kugel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Dania główne Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostr...

Odsłon: 21998

60 min
40
Desery Babka z pomarańczą

Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.

Odsłon: 128

>60 min
8
>60 min
7
15 min
8
Pieczywo Bajgle

Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pra...

Odsłon: 152

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach

Jak szybko namoczyć śledzie przed wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektó...

38
Informacje Idealne ciasto na pierogi na 4 sposoby. Wychodzi sprężyste i delikatne

Święta to zazwyczaj czas wytężonej pracy. Robienie ciast, marynowanie mięs i lepienie pierogów to czasochłonne zajęcia. Dlatego niektórzy decydują...

12
Informacje Najlepsze sałatki na święta i nie tylko. Odkryj 7 pysznych pomysłów

W wielu domach sałatki zasilają grono wigilijnych potraw. Wśród nich nie brakuje zarówno klasycznych kompozycji, jak i wariantów, po które sięga si...

7
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

342