Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Międzynarodowa kariera andyjskiej bulwy, która dotarła do Polski bardzo dawno temu, ma się świetnie. Także dlatego, że pyra była podstawą w kuchni wszystkich praktycznie zamieszkujących Polskę narodowości. Dzisiejszy przepis dość luźno pochodzi od tradycyjnej żydowskiej potrawy zwanej kugel. Ziemniaczana babka z cebulką wypiekana w piecu z dodatkiem skwarek lub kaczego mięsa zadomowiła się także w polskiej kuchni. Warto ją propagować dlatego dzisiejszy przepis to babka ziemniaczana podana z gęstą śmietaną.
Obrane i umyte dokładnie ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją naszą ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka.
BTW można ją pałaszować ze śmietaną ale porządny sos pieczarkowy też będzie pasował. Przepis na doskonały sos pieczarkowy na śmietanie dostępny na blogu. Link poniżej.
Lubisz sam gotować, ale książka często Ci się zamyka? Nie ma w pobliżu nikogo...
Odsłon: 181
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 33
Jeśli masz ochotę przetestować nowe połączenie smaków sernik Snickers z pewno...
Odsłon: 39227
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 236
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 33
Jeśli masz ochotę przetestować nowe połączenie smaków sernik Snickers z pewno...
Odsłon: 39227
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 236
Składniki
Obrane i umyte dokładnie ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją naszą ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka. BTW można ją pałaszować ze śmietaną ale porządny sos pieczarkowy też będzie pasował. Przepis na doskonały sos pieczarkowy na śmietanie dostępny na blogu. Link poniżej.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka drobiowo-pieczarkowa z ziemniakami
Dania główne
Pulpety na młodej kapuście z pieczarkami
Dania główne
Klopsiki z białej kiełbasy
Dania główne
Dal- wariacja na temat
Zapiekanka drobiowo-pieczarkowa z ziemniakami
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 20
Pulpety na młodej kapuście z pieczarkami
Nikogo nie trzeba namawiać na takie jedzonko. Pychota.
Odsłon: 23