Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu, a właściwie w domu mojej mamy ta potrawa gościła bardzo często. Pałeczkę ja przejęłam . Uwielbiamy babkę ziemniaczaną. Nie jest to danie "na szybko". Ale warto poświęcić trochę czasu i przygotować je. Babka musi być z mięsem i lekko tłusta. Wówczas jest taki smak jak powinna mieć babka wileńska.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19812
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 462
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6873
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242613
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19812
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 462
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6873
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242613
Składniki
Pachwinę pokroić w male kawałki. Podobnie boczek lub kiełbasę. Wyłożyć na patelnię i usmażyć . Dodać pokrojone cebule i czosnek, sól i pieprz. Jeszcze przesmażyć razem z cebulką do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Ziemniaki obrać, umyć , wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym .
Zetrzeć w maszynce partiami z kawałkami cebuli. Cebula wstrzymuje ciemnienie ziemniaków. Partiami masę wykładać na sitko i odcedzać. Nie wygniatać.
Zlać sok a odstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej.
Do masy dodać 4 jajka, wysmażone mięsko, pieprz , sól i majeranek. Gdy widać małe kałuże wody, to dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Brytfannę wysmarować masłem i posypać obficie bułką tartą. Wyłożyć masę do brytfanny i po wierzchu posypać grubo bułką tartą. Po upieczeniu będzie chrupiąca skórka.
Piec w temperaturze 150 stopni około 1 godziny. A potem w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Podawać z surówkami lub śmietaną albo mlekiem.