Do góry

Dania główne Przepis na:

Wileńska babka ziemniaczana

Wileńska babka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 729

Dodano:

Odsłon: 6936

W moim domu, a właściwie w domu mojej mamy ta potrawa gościła bardzo często. Pałeczkę ja przejęłam . Uwielbiamy babkę ziemniaczaną. Nie jest to danie "na szybko". Ale warto poświęcić trochę czasu i przygotować je. Babka musi być z mięsem i lekko tłusta. Wówczas jest taki smak jak powinna mieć babka wileńska.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków ( wiosną najbardziej smakuje z młodych ziemniaków) 4 cebule + 1 dodaję w trakcie tarkowania ziemniaków. 4 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy i masy ziemniaczanej 2 ząbki czosnku 0,5 kg pachwiny. Nie może być chuda. 0,2 kg
  • sól i pieprz ziołowy 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła do wysmarowania formy.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pachwinę pokroić w male kawałki. Podobnie boczek lub kiełbasę.
    Wyłożyć na patelnię i usmażyć . Dodać pokrojone cebule i czosnek, sól i pieprz. Jeszcze przesmażyć razem z cebulką do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.


  2. Ziemniaki obrać, umyć , wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym .

  3. Zetrzeć w maszynce partiami z kawałkami cebuli. Cebula wstrzymuje ciemnienie ziemniaków.
    Partiami masę wykładać na sitko i odcedzać. Nie wygniatać.

  4. Zlać sok a odstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy ziemniaczanej.

  5. Do masy dodać 4 jajka, wysmażone mięsko, pieprz , sól i majeranek.
    Gdy widać małe kałuże wody, to dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
    Brytfannę wysmarować masłem i posypać obficie bułką tartą.
    Wyłożyć masę do brytfanny i po wierzchu posypać grubo bułką tartą. Po upieczeniu będzie chrupiąca skórka.

  6. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 godziny. A potem w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

  7. Podawać z surówkami lub śmietaną albo mlekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń