Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa klasyczna o tylu nazwach, ile jest regionów, w których ją pałaszują :). Wspaniałe jedzonko nie tylko dla ziemniaczanych smakoszy.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 379
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 43
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1364
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1841
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 379
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 43
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1364
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1841
Składniki
Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy. Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie). Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką. Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy. Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.