Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa klasyczna o tylu nazwach, ile jest regionów, w których ją pałaszują :). Wspaniałe jedzonko nie tylko dla ziemniaczanych smakoszy.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3341
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29351
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 168
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18757
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 764
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3341
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29351
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 168
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18757
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 764
Składniki
Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy. Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie). Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką. Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy. Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.