Do góry

Dania główne Przepis na:

babka ziemniaczana z boczkiem

babka ziemniaczana z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 76851

Potrawa klasyczna o tylu nazwach, ile jest regionów, w których ją pałaszują :). Wspaniałe jedzonko nie tylko dla ziemniaczanych smakoszy.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie mączystą odmianę)
  • 2 jaja, 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 300 gramów chudego wędzonego boczku (parzony również się nada)
  • 2 kopiaste łyżki kaszy manny (zwykłej), 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli (jeśli użyjecie boczku parzonego, dajcie 1 płaską łyżeczkę)
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy.

    Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.

    Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie).
    Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką.
    Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy.

    Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy.

    Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GABCIA1907 16 listopada 2016 Można nie odcedzać "wody" z ziemniaków. Też będzie pycha.
A zwłaszcza na drugi dzień odsmażona i lekko przyrumieniona. Pychota!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cook7 27 listopada 2015 O Jezu ! W poniedziałek będzie to cudo na moim stole. Dodaję ten przepis do książki. Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń