Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana (kartoflak)

Przepis dnia 2020-02-25
Babka ziemniaczana (kartoflak)

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 1038

Dodano:

Odsłon: 1389

Babkę ziemniaczaną możemy podawać z ulubionymi sosami jak i z dodatkiem surówek. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1,5 łyżeczki soli.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana (kartoflak)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
    Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.


  2. Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.
    Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.

  3. Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
    Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.
    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń