Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 110

Dodano:

Odsłon: 292

Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek.

Składniki

  • ziemniaki - 1 kg
  • mleko - 100 ml
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • kasza gryczana ugotowana - 100 g
  • wędzony boczek - 250 g
  • cebula - 2 szt.
  • majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypiorek - 1 pęczek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana z boczkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.

  2. Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 01 grudnia 2020 Pewnie pochodzi Pani z północy Polski,tam sa bardzo popularne te babki ziemniaczane.
Ja niestety nie przyrządzałem nigdy ,bo jestem ze Sląska i takie "Babki" właśnie znam :-))))
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń