Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 110
Dodano: 27.11.2020
Odsłon: 292
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.
Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 01 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pewnie pochodzi Pani z północy Polski,tam sa bardzo popularne te babki ziemniaczane.Ja niestety nie przyrządzałem nigdy ,bo jestem ze Sląska i takie "Babki" właśnie znam :-))))
Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 29 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz