Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 298
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1073
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 298
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1073
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4112
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.
Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.