Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 910
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 910
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.
Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.