Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to prosty i tani pomysł na obiad lub kolację. Możemy jeść ją samą lub w towarzystwie sosów i surówek.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70794
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 506
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15491
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3345
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70794
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 506
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15491
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3345
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy do połączenia składników.
Boczek kroimy w drobne kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy suszony majeranek. Przestudzony boczek z cebulą przekładamy do masy ziemniaczanej.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego masę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy w nim babkę ok. 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 st. a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.