Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1696
Dodano: 02.10.2015
Odsłon: 35046
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać
naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypac tartą bułką, na dnie i bokach poukładac plastry szynki
wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry
piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec mozna przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone
podgrzybki oczyścic, zagotowac z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodac koperek posiekany
porcję babki podać z sosem
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bili45 28 października 2015Zgłoś do usunięcia
Babka ziemniaczana z pewnością super!!!natomiast sos grzybowy do babki z pewnością byłby duuużo pyszniejszy gdyby grzyby nie były wcześniej obgotowane a bezpośrednio po oczyszczeniu wrzucone na przysmażoną cebulkę na patelni. Obgotowując wcześniej grzyby traci się bezpowrotnie ich smak i aromat. Wiem co mówię. Pozdrawiam :-)
11 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 02 października 2015Zgłoś do usunięcia
Cudna <316 Kto głosował? | Odpowiedz