Do góry

Dania główne Przepis na:

babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym...

Przepis dnia 2015-10-11
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1594

Dodano:

Odsłon: 34198

pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • kucharek 1,5 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi  1 łyżka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka
  • bułka tarta - do obsypania
  • szynka hiszpańska 12 plastrów
  • SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
  • śmietana gęsta 1/2 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym...

Przygotowanie

  1. obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać

  2. naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypac tartą bułką, na dnie i bokach poukładac plastry szynki

  3. wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry

  4. piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec mozna przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone

  5. podgrzybki oczyścic, zagotowac z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodac koperek posiekany

  6. porcję babki podać z sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bili45 28 października 2015 Babka ziemniaczana z pewnością super!!!
natomiast sos grzybowy do babki z pewnością byłby duuużo pyszniejszy gdyby grzyby nie były wcześniej obgotowane a bezpośrednio po oczyszczeniu wrzucone na przysmażoną cebulkę na patelni. Obgotowując wcześniej grzyby traci się bezpowrotnie ich smak i aromat. Wiem co mówię. Pozdrawiam :-)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń